‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Życie od kuchni" u Pani Krystyny z okolic Zielonej Góry

 

Bohaterką odcinka była przesympatyczna Pani Krystyna z Nowego Kisielina k. Zielonej Góry pełna wigoru i energii sześćdziesięciolatka. Pani Krystyna pracuje jako niania syna swojej przyjaciółki oraz stara się o dzieci z domu dziecka jako Rodzina Zastępcza. Krystyna ma cukrzycę i nadciśnienie, mimo to gotuje tłusto i nie jada warzyw. Wnukowie (szczególnie Kacper) często ją upominają, że musi zmienić swoją dietę i zadbać o zdrowie. Małgorzata Ohme i Robert Sowa postanowili jej w tym pomóc...

Fot. Janusz Tworek

 

A oto przepisy na dania, które przygotowywane były w "Magicznej kuchni" Roberta Sowy...

Łosoś norweski gotowany na parze

Składniki:
2 x 150 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
Sól morska MŁYNEK, Pieprz cytrynowy Prymat
Szczypta Lubczyku Prymat
½ cukinii
½ czerwonej papryki
4 boczniaki
2 cząstki cytryny
1 pęczek szczypiorku
Oregano Prymat

Grecki sos jogurtowy:
200 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie Sosu tzatziki Prymat

Sposób przygotowania:
Sos: jogurt wymieszać dokładnie z sosem tzatziki. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
Łososia norweskiego oprószyć solą morską i pieprzem cytrynowym, a następnie ugotować na parze (ok. 10-15 minut). Pokrojone warzywa posypać oregano i zgrillować na patelni ryflowanej. Ugotowanego na parze łososia ułożyć na grillowanych warzywach, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z cytryną.

 

Makaron linguine z cukinią, pomidorami, kaparami i szynką parmeńską

Składniki:
200 g ugotowanego makaronu linguine
1 pokrojona w kostkę cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pęczek rukoli
4 przekrojone na pół pomidory koktajlowe
4 pokrojone suszone pomidory
8 pokrojonych kaparów
2 pokrojone w plasterki plastry parmeńskiej
100 g tartego sera parmezan

Do smaku:
Sól morska MŁYNEK Prymat
Tymianek Prymat, Oregano Prymat

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć cukinię, czosnek i pomidory koktajlowe. Dodać suszone pomidory i szynkę parmeńską, smażyć ok. 5 minut. Makaron ugotować al  dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Do ugotowanego makaron dodać  sos, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i posypać świeżo tartym parmezanem.