‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w TVP2

 

Fot. Janusz Tworek - dziękujemy :)

 

HŁODNIK POMIDOROWY ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

Składniki dla 4 osób:
4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 pokrojony w kostkę świeży ogórek bez skóry i pestek
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
Szczypta chili pieprzu cayenne Prymat do smaku
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
Gałązki selera naciowego do dekoracji

Guacamole:
1 dojrzałe awokado
4 łyżki soku z limonki
1 drobno pokrojona mała cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz czarny mielony
Świeża kolendra i natka
 
Sposób przygotowania:
Obrane awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekać, dodać do awokado. Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.  

 

PIECZONY W CAŁOŚCI PSTRĄG Z KAPARAMI, CYTRYNĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

Składniki dla 4 osób:
4 oczyszczone i wypatroszone świeże pstrągi
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
4 rozgniecione ząbki czosnku
1 pokrojona w plastry cytryna
Kilka pokrojonych w plastry dużych kaparów
4 łyżki posiekanych świeżych ziół, wedle własnego uznania (tymianek, szałwia, pietruszka, koperek, kolendra, lubczyk)
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Pstrągi umyć, osuszyć, skropić oliwą, a następnie dokładnie natrzeć czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć plastry cytryny i kaparów, odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Pstrąga ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnia i piec około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Upieczonego pstrąga podawać bezpośrednio po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków i koperku. Pstrąga można również piec zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia.