‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Z Izą Janachowską w DD TVN

 

W obecnej, XI edycji zatańczyła u boku Przemysława Salety. W swojej wcześniejszej karierze wywalczyła z Michałem Stukanem Mistrzostwo Polski w 10 tańcach.

Mistrzyni Tańca i Mistrz Gotowania stworzyli razem fantastyczny duet w kuchni. Było morsko i zdrowo - filet z sandacza podany na młodej kapuście oraz mule z pomidorami i pieczywem czosnkowym.

Iza udowodniła, że gotuje równie dobrze jak wygląda i tańczy;) A że ryby i owoce morza są coraz łatwiej dostępne - można szybko przyrządzić danie Izy i Roberta we własnym domu. To idealne potrawy, aby poprawić nastrój w deszczowe popołudnie. 

 

Filet z sandacza podany na młodej kapuście

Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g filetu z sandacza bez skóry
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb Prymat
2 posiekane ząbki czosnku
4 gałązki świeżego koperku
1 główka młodej kapusty
1 pokrojona w kostkę cebula
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekany pęczek koperku
4 pomidory concasse
500 ml bulionu warzywnego
Przyprawa do potraw Kucharek Gold do smaku

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć, zamarynować umyte i osuszone filety z sandacza i odstawić na godzinę. W garnku na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek, wlać bulion i dodać poszatkowaną kapustę. Całość gotować przez ok. 30 minut, aby kapusta pozostała chrupka. Następnie dodać pomidory i koperek, całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold. Sandacza obsmażyć na patelni, po czym piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Tak przygotowaną rybę podawać na aromatycznej kapuście z pomidorami i młodymi ziemniakami.

 

Mule z pomidorami i pieczywem czosnkowym

Składniki dla 4 osób:
2 kg muli
1 posiekana w kostkę cebula
1 posiekany pęczek natki pietruszki
3 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 szklanki oliwy z oliwek
100 ml bulionu warzywnego Kucharek
Sól ziołowa, grubo mielony pieprz indyjski Prymat
3 pokrojone w kostkę pomidory (tylko miąższ bez skórki)
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
2 łyżki masła
2 białe bagietki z czosnkiem

Sposób przygotowania:
Mule umyć, oczyścić i osuszyć. W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, czosnek i usmażyć na złoty kolor. Włożyć mule, wlać wino i bulion, całość doprawić do smaku i gotować do momentu, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Po otwarciu wszystkich małży dodać pomidory, natkę i orzeszki pinii, wymieszać i przełożyć na talerze. Podawać z ciepłym pieczywem czosnkowym.