‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Hermesy "Poradnika Restauratora" 2010 rozdane!

 

13 maja br. w poznańskim Hotelu Sheraton odbyła się uroczysta Gala „Poradnika Restauratora" i „Poradnika Handlowca" połączona z wręczeniem przez oba czasopisma prestiżowych statuetek Hermesa najlepszym handlowcom i przedstawicielom branży HoReCa. W uroczystości wzięło udział ponad 200 zaproszonych gości.

Kapituła „Poradnika Restauratora" w składzie: Tadeusz Olszański - publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek, Joanna Ochniak - ekspert w dziedzinie marketingu i dotacji unijnych w branży HoReCa, przedstawicielka na Polskę inicjatywy Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women Chefs in WACS), organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej oraz Edyta Czerwińska - Redaktor Naczelny „Poradnika Restauratora" statuetki Hermesa przyznała w czterech kategoriach.

Wyróżnienie w kategorii: Restauracja w regionie przyznano Karczmie Pod Kluką. Statuetkę z rąk Prezesa odebrali właściciele Anna i Mariusz Stachyra. Historia Karczmy pod Kluką w Słupsku sięga 40 lat wstecz. Lokal wyróżnia się nietypowym, folklorystycznym wystrojem wnętrza i potrawami przygotowywanymi wg starych receptur. Należy podkreślić, że Restauracja w regionie to nowa kategoria w corocznym plebiscycie „Poradnika Restauratora". W ten sposób chcemy wyróżnić prywatne, rodzinne lokale, prowadzone przez pasjonatów, które opisujemy na łamach pisma.

W kategorii Restauracja hotelowa statuetkę Hermesa przyznano restauracji Hotelu andel's w Łodzi, reprezentowaną podczas uroczystości wręczenia nagród przez zastępcę dyrektora hotelu oraz szefa kuchni, Mirosława Jabłońskiego. Za najlepszą restaurację tradycyjną kapituła uznała Moonsferę. Wyróżnienie odebrał Jarosław Uściński, właściciel. Tegoroczną osobowością gastronomii został Robert Sowa, pasjonat, szef kuchni, organizator dwóch edycji konkursu dla młodych kucharzy „Kulinarny Talent", juror wielu znaczących konkursów kulinarnych, autor książek i programów kulinarnych.

 

Część oficjalną poprowadziła Marta Trybura z radia Eska. Gościem honorowym byli Prof. Bernd Hallier, Dyrektor Europejskiego Instytutu Handlu w Kolonii, w Niemczech, główny doradca Europejskiej Komisji Ochrony Konsumentów, Dyrektor European Retail Academy, Prezes Zarządu jednej z największych na świecie imprez targowych - EuroShop oraz słynny himalaista, Krzysztof Wielicki.

Źródło: www.poradnikrestauratora.pl