‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Z Iwoną Pavlović w Dzień Dobry TVN

 

Stali sympatycy programu Dzień Dobry TVN wiedzą, że nie były to pierwsze kulinarne zmagania tego duetu. Robert miał już wcześniej przyjemność goszczenia Iwony, więc śmiało można powiedzieć, że to doświadczony duet.

Efekty były smakowite. Iwona i Robert przygotowali tym razem chłodnik pomidorowy z awokado, kolendrą i grzankami czosnkowymi oraz fricasse z kurczaka z kolorowymi paprykami.

 

CHŁODNIK POMIDOROWY Z AWOKADO, KOLENDRĄ I GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Składniki dla 4 osób:
1 kg pomidorów „bawole serce”
6 ząbków czosnku
6 kromek pokrojonego czerstwego pieczywa
½ szklanki oliwy z oliwek
Ocet winny sherry do smaku
Miąższ z 2 ogórków
500 ml soku pomidorowego
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
2 obrane i pokrojone w kostkę awokado
Sok z 1 limonki
1 pęczek kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
Chili pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:
Awokado rozetrzeć  widelcem, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę i oliwę, doprawić do smaku. Wszystkie składniki chłodniku dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Tak przygotowany chłodnik z awokado odstawić na dwie godziny do lodówki. Pieczywo natrzeć czosnkiem i zapiec.
Chłodnik podawać z grzankami czosnkowymi. 

 

FRICASSE Z KURCZAKA Z KOLOROWYMI PAPRYKAMI

Składniki dla 4 osób:
1 kg podudzi z kurczaka
1 szklanka oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
1 pęczek dymki
6 pokrojonych w paski ząbków czosnku
1 pokrojona w grubą kostkę czerwona papryka
1 pokrojona w grubą kostkę zielona papryka
1 pokrojona w grubą kostkę żółta papryka
1 pokrojona w kostkę cukinia
1 pokrojony w kostkę bakłażan
300 g grzybów shiitake lub pieczarek
1 l pomidorów pelati
100 ml czerwonego wytrawnego wina
200 ml bulionu drobiowego Kucharek
Szczypta przyprawy do potraw Smak Lata Kucharek
100 ml jogurtu bałkańskiego
1 pęczek natki pietruszki
100 g czarnych i zielonych oliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka zamarynować w pikantnej przyprawie do drobiu wymieszanej z oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na złoty kolor, dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, a następnie zalać winem i bulionem. Wszystkie warzywa i grzyby obsmażyć na patelni, dusić do miękkości i doprawić do smaku. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z jogurtem bałkańskim lub kwaśną śmietaną, świeżo siekaną natką, szczypiorkiem i oliwkami.