‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Wiosenne kulinaria w Dzień Dobry TVN

 
Olga jest wyraźnie pochłonięta tanecznymi treningami, bo w programie nawet podczas pracy nad krojeniem składników, opowiadała o ramie, walcu, figurach i muzyce. Udało nam się jedynie dowiedzieć, że w kwestii kulinariów jest miłośniczką zup. Ale pomimo dużego zaangażowania w taniec, doskonale poradziła sobie z przygotowaniem sałatek. Jeśli miałaby zostać oceniona w tej kategorii, na pewno otrzymałaby same „dziesiątki”.

Robert Sowa wytłumaczył, dlaczego w tym tygodniu jego propozycją są sałatki. Odpowiedź okazała się bardzo prosta, ponieważ nastała wiosna, w sklepach pojawiają się już świeże warzywa, szparagi, młody szpinak, marchewka i aromatyczne pomidory. Wszystko cudownie pachnie wiosną i świeżością. Nie da się przejść obojętnie obok straganów z warzywami, które kuszą nas świeżymi, soczystymi produktami sezonowymi. Zwłaszcza po tak długiej i mroźnej zimie.

 

SAŁATKA CESARSKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU

Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa uniwersalna do potraw „Kucharek”
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno startego sera parmezan
1 łyżka posiekanych filetów anchois
1 łyżka octu winnego
Przyprawa do potraw Smak Wiosny „Kucharek”
Ew. wystudzony rosół warzywny „Kucharek” do rozrzedzenia sosu

Bagietka pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 mała główka porwanej sałaty lodowej
60 g parmezanu w płatkach

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawą do potraw Smak Wiosny „Kucharek” i schłodzić.
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą uniwersalną do potraw „Kucharek”. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu, wystudzić i pokroić w plastry.
Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i bagietką do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać plastry kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi oraz parmezanem. 

 

 

SAŁATKA Z RUKOLĄ, OWOCAMI POŁUDNIOWYMI I POLĘDWICZKAMI Z KURCZAKA

Składniki dla 4 osób:
600 g polędwiczek z kurczaka 
Marynata:
3 łyżki miodu    
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka przyprawy do zup i potraw w płynie `Kucharek`
1 łyżka suszonej włoszczyzny `Kucharek`
½ łyżeczki świeżego lub marynowanego imbiru
½ łyżeczki pasty sambal oelek   
 
1 mango
1 melon Gallo
1 pęczek sałaty rukola
50 ml oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Przyprawa do potraw Smak Wiosny `Kucharek`

Świeże kiełki: soi, słonecznika, rzodkiewki
8 pokrojonych w cząstki pomidorków cherry
1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone polędwiczki z kurczaka zalać marynatą przygotowaną poprzez połączenie wszystkich składników i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
Mango i melona obrać, pokroić w paski, skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawić do smaku przyprawą do potraw Smak Wiosny `Kucharek`. Kiełki wymieszać, dodać rukolę i połączyć z pokrojonymi owocami.
Na patelni obsmażyć polędwiczki przez ok. 5 minut, a następnie podlać marynatą i dusić kolejne 5 minut.
Tak przygotowane, aromatyczne polędwiczki z kurczaka ułożyć na sałatce, skropić sosem pozostałym ze smażenia, udekorować pomidorami koktajlowymi, szczypiorkiem i ziarnami sezamu.