‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Nowości Gastronomiczne

kwiecień 2010
Nowości Gastronomiczne, kwiecień 2010

Po raz 14. profesjonaliści z branży HoReCa spotkali się na organizowanych w marcu targach Eurogastro. Na 6 tys. mkw. powierzchni ekspozycyjnej swoją ofertę przedstawiło 241 firm z: Belgii, Czech, Finlandii, Francji, Holandii, Irlandii, Izraela, Niemiec, Polski, Szwecji, Węgier oraz Włoch. Nowości Gastronomiczne byty patronem medialnym imprezy.

(…) Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej

Drugiego dnia targów odbył się finał drugiej już edycji autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent", który ma na celu wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych kucharzy. O zaszczytny tytuł kulinarnego talentu walczyło 12 finalistów. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut, a produkty dostarczone przez organizatora to sery marki Lazur, łosoś norweski firmy WILBO i mrożonki Hortexu. Uczestników oceniało jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak - przewodniczący, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund - przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.

Pierwsze miejsce (840 punktów) zajął Rafał Woźniak z restauracji Jan - Art Dom w Bełchatowie, który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym
truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Szefem rekomendującym zawodnika był Przemysław Wieloch.

Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, który stworzył przysmak z łososia norweskiego - roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Ucznia przygotowała prof. Bogumiła Podgórska.

Trzecie miejsce przypadło rekomendowanemu przez Dariusza Kuźniaka Maciejowi Siąkowskiemu z restauracji Revelo w Łodzi. Zawodnik zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podanego z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupią- cym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw (…).