‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Warsztaty z uczniami Zespołu Szkół w Bolesławcu

We wtorek, 19 maja 2015 r., Robert Sowa we współpracy z firmą Prymat poprowadził zajęcia kulinarne w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu.

zso-1

Podczas warsztatów młodzież pod okiem Roberta Sowy i towarzyszących mu kucharzy przygotowała:
- polędwicę z dorsza z sosem z ogórków kiszonych
- pikantne piersi kaczki z gruszkami aromatyzowanymi miodem, śliwowicą i rozmarynem
- policzki wieprzowe na ragout z soczewicy i pomidorów

zso-2zso-3zso-4zso-5

Próbowaliśmy potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, były bardzo smaczne i znakomicie skomponowane. Palce lizać!

"Przyjechałem do Bolesławca po to, aby uczniom Szkoły Gastronomicznej przekazać to, czego mnie wcześniej nauczono" - mówi Robert Sowa. "Gotowanie przez młodzież i dzieci nie jest takie proste, trudno przekonać ich do gotowania czegoś ekstrawaganckiego. Zauważyłem, że młodzież w Bolesławcu otwarta jest na nowe wyzwania kulinarne i jest bardzo dobrze wykształcona" - dodaje.

Źródło/ zdjęcia: www.bolec.info | www.powiatboleslawiecki.pl | www.sucharski.boleslawianie.pl