‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Warsztaty w Zespole Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju

25 maja Robert Sowa poprowadził kolejne warsztaty kulinarne zorganizowane we współpracy z firmą Prymat dla uczniów klas gastronomicznych. Tym razem mistrz kulinarny wraz ze swoim kulinarnym teamem gościł w Zespole Szkół Nr 2 im. w. Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju.

zs2-1

Uczniowie: Anna Strzoda, Ewa Wowra, Patrycja Hojbach, Tomasz Kwiecień, Sandra Kotwicka, Iwona Wyrobek, Karolina Zelent, Mateusz Ożana, Dawid Pustelnik, Paulina Kosiorek, Agata Foks, Monika Wysocka, Przemysław Przybyła, Sylwia Szczepaniak, Magdalena Bołaz, Anna Wieczorek, Natalia Hampel, Klaudia Adamczyk, Gabriela Czuba, Dawid Deska, Krzysztof Kolorz, Jonatan Makowski, Patrycja Jankowska i Paweł Figórski w napięciu i ze zdenerwowaniem rozpoczęli przygodę z sushi z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Uczestnicy warsztatów mieli okazję utrwalić w sposób praktyczny swoją wiedzę na temat tej potrawy i spróbować poszczególnych składników używanych do jej przygotowania. Poprzez pracę z tym surowcem przekonali się że sushi to wcale nie taka straszna potrawa , bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu nawet w warunkach domowych.

zs2-2zs2-3zs2-4

Pieczone filety z łososia z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii poprzez swoje walory organoleptyczne przekonały większość uczniów do szpinaku, tak bardzo niesłusznie znienawidzonego. Dodatkowe informacje uzyskane od pana Roberta na temat właściwego sposobu jego przyrządzania oraz odpowiednio dobranych przyprawach dodatkowo przekonały uczniów o konieczności jego spożywania.

Bardzo ciekawą propozycją pod względem smakowym okazała się polędwica z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i koperkiem. Dla większości uczniów takie połączenie ryby z warzywami okazało się fantastyczne w smaku, a jednocześnie dość proste w wykonaniu.
Jeszcze raz warto podkreślić, iż wspaniały smak wszystkich potraw wykonanych przez młodzież pod okiem pana Roberta zagwarantowały specjalnie dobrane przyprawy firmy Prymat.

zs2-5zs2-6

Poniedziałkowy kurs był nie tylko lekcją gotowania. Spotkanie to na pewno będzie cennym doświadczeniem dla uczniów i na długo pozostanie w ich pamięci. Po bardzo atrakcyjnej, ale też wyczerpującej dla uczniów części praktycznej, Robert Sowa osobiście podziękował i pogratulował wspaniałej pracy wszystkim uczestnikom warsztatów, wręczając im autorską książkę: „Cztery pory roku” z dedykacją. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał również upominki od firmy Prymat oraz certyfikat odbycia warsztatów, który w przyszłości z pewnością będzie atutem w poszukiwaniu pracy przez uczniów.

Źródło: Małgorzata Holona/ www.zs2.jastrzebie.pl

Galeria zdjęć