‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Warsztaty "Tęcza Smaku" w Restauracji Sowa & Przyjaciele

  

W menu znalazły się tego dnia:

- sałatka z kaszy kuskus z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, świeżą kolendrą i emulsją jogurtową z curry
- orzeźwiający chłodnik z pomidorów Kumato® i truskawek, z rzodkiewką i puszystym puree z awokado,
- pomidorowe curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mleczkiem kokosowym i kolendrą.

Deser również przygotowano z pomidorów, karmelizując je i podając z ciastkiem migdałowym, tiulem z pomidorów i sorbetem ze świeżej bazylii.

Po zakończeniu wspólnego gotowania uczestnicy warsztatów zasiedli do stołu, aby skosztować wszystkich przygotowanych dań.

Macie ochotę na te pomidorowe przysmaki? Nie ma sprawy! Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować :)

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS, SZPINAKIEM, WARZYWAMI I JOGURTOWYM SOSEM CURRY

Składniki dla 4 osób:
200 g kaszy kuskus
300 ml bulionu drobiowego
250 g pokrojonych pomidorków koktajlowych
1 obrany, pokrojony w kostkę świeży ogórek bez gniazd nasiennych
1 mały pęczek posiekanego grubego szczypioru
100 g młodych liści szpinaku
2 łyżki posiekanych rodzynek (ew. suszonych moreli)
1 łyżka pokruszonych orzechów np. włoskich lub migdałów
1 mały pęczek świeżej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: sól, mielona kolendra, kumin, curry, chili

Sos:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mieszanki curry
Sok z ½ cytryny
Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Kaszę kuskus wymieszać z przyprawami, zalać gorącym bulionem, odstawić na 10 minut, a następnie delikatnie wymieszać widelcem. Tak przygotowaną kaszę połączyć z pomidorami, ogórkiem, szczypiorem, szpinakiem, orzechami, posiekaną kolendrą i oliwą z oliwek, doprawić do smaku.
Sałatka ta idealnie komponuje się z pieczywem pita lub pszennymi plackami tortilla.

 

CHŁODNIK POMIDOROWY Z TRUSKAWKAMI I PURÉE Z AWOKADO

Składniki dla 4 osób:
1 kg dojrzałych pomidorów Kumato
500 g dojrzałych truskawek
1 pęczek grubego szczypioru
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu Jerez lub Sherry
Pokrojone w plastry rzodkiewki do dekoracji
Sól, pieprz biały mielony do smaku

Purée z awokado:
2 dojrzałe, miękkie awokado
Sok z 1 cytryny lub limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, biały pieprz mielony lub chili do smaku

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, a następnie zmiksować z truskawkami, szczypiorem i oliwą z oliwek. Chłodnik doprawić do smaku octem lub sherry i przyprawami, odstawić do lodówki.
Awokado rozgnieść widelcem (lub zmiksować blenderem), połączyć z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie doprawić do smaku. Do purée z avocado można również dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę lub miąższ z pomidorów.
Schłodzony chłodnik podawać z pikantnym purée z awokado i plastrami rzodkiewki.

 

POMIDOROWE CURRY Z DORSZEM, KREWETKAMI KRóLEWSKIMI, ŚWIEŻYM IMBIREM, MLEKIEM KOKOSOWYM I KOLENDRĄ

Składniki dla 4 osób:
400 g polędwicy z dorsza pokrojonej w kostkę wielkości 3 x 3 cm
400 g surowych krewetek 16/20, wcześniej zamarynowanych w czosnku i chili
Olej rzepakowy do smażenia
4 obrane szalotki
1 posiekana papryczka chili
Mały, obrany i posiekany korzeń imbiru
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
2 liście tajskiej limonki Kaffir
500 g sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę pomidorów Kumato
1 łyżka czerwonej pasty curry
Sok z 1 limonki
600 ml mleka kokosowego
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
Do smaku: sól, mielona kolendra, kumin

Sposób przygotowania:
W szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekane szalotki z chili, imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową i liśćmi limonki Kaffir, doprawić do smaku mieloną kolendrą i kuminem. Następnie dodać pomidory i dusić tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Dodać pastę curry i sok z limonki, a po chwili wlać mleko kokosowe. Gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Krewetki i dorsza obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni i dodać do sosu curry. Całość krótko zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem dodać świeżą kolendrę i prażone ziarna sezamu.

 

KARMELIZOWANE POMIDORY Z CIASTKIEM MIGDAŁOWYM, TIULEM Z POMIDORóW I ORZEŹWIAJĄCYM SORBETEM ZE ŚWIEŻEJ BAZYLII

Składniki dla 4 osób:
4 dojrzałe pomidory Kumato
100 g cukru
Sok z ½ cytryny
80 g masła
10 g maku

Tiul pomidorowy:
50 ml zmiksowanych nasion (miazgi) z pomidorów
50 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru kryształ
50 g cukru trzcinowego

Dodatki:
Sorbet ze świeżej bazylii
Ciastka marcepanowe z migdałami

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i oczyścić z nasion. Nasiona zmiksować i przetrzeć przez sito, a otrzymany sok pomidorowy dodać do mąki połączonej z masłem i obydwoma rodzajami cukru. Całość schłodzić, a następnie nakładać po jednej łyżce na matę silikonową (lekko rozsmarowując). Piec 5 minut w temperaturze 200°C, od razu po wyjęciu z piekarnika uformować koszyczki.
Na patelni rozpuścić cukier z sokiem z cytryny, dodać masło i mak. Do powstałego syropu dodać przygotowany wcześniej miąższ z pomidorów i chwilę go karmelizować.
Tak przygotowane karmelizowane pomidory ułożyć na ciastkach migdałowych i skropić powstałym sosem. Deser podawać z koszyczkiem pomidorowym i łyżką sorbetu ze świeżej bazylii.

 

TĘCZA SMAKU to innowacyjna linia warzyw, które wyróżnia wyjątkowy smak, wysoka zawartość witamin, wygoda w użyciu (niestandardowy rozmiar), luksusowy charakter oraz co najważniejsze - polskie pochodzenie. W W ofercie Tęczy Smaku znajdą Państwo zdrowe, nowoczesne i wygodne w stosowaniu warzywa, jak mini kapusty (o średnicy około 8-10 cm), białe, czerwone oraz różowe kapusty sałatkowe o optymalnej wadze 0,9 - 1 kg oraz pomidory koktajlowe w formie połączonych owoców trzech odmian, w kolorach: pomarańczowym, czerwonym oraz brązowym. Produkty Tęcza Smaku to nowoczesność, wygoda, zdrowie oraz polskie pochodzenie.

Zapraszamy do smakowania warzyw z linii Tęcza Smaku! Szczegóły: www.teczasmaku.pl