Byliśmy, nauczyliśmy, ugotowaliśmy i spróbowaliśmy... :) W grudniu przeprowadziliśmy sześć szkoleń w ramach projektu "Przygotowanie do kariery" realizowanego we współpracy z marką Prymat GASTROline dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza.
Odwiedziliśmy Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie (3 grudnia), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu (5 grudnia), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach (12 grudnia), Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (13 grudnia), Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach (17 grudnia) oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku (18 grudnia).
Naszym celem jest przekazywanie przyszłym szefom kuchni wiedzy na temat gotowania i inspirowania ich do poszukiwania własnych smaków. Podczas warsztatów uczniowie poznają techniki stosowane przez najlepszych Szefów Kuchni w Polsce, nauczą się umiejętnie wykorzystywać przyprawy i podkreślać nimi smak potraw. W każdej z odwiedzanych szkół wyłonimy finalistę autorskiego konkursu Roberta Sowy "kulinarny Talent 2019".
Podczas warsztatów uczniowie:
- spotkają się z doświadczonymi Szefami Kuchni
- poznają profesjonalne metody przygotowywania potraw
- wykorzystają w praktyce poznane triki kulinarne
- poznają zasady stosowania przypraw
To wszystko i jeszcze więcej czeka na uczniów szkół gastronomicznych, którzy wezmą udział w naszych warsztatach.
PROWADZĄCY WARSZTATY
Ambasadorem i prowadzącym warsztaty „Przygotowanie do kariery” jest Robert Sowa – jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce. To znakomity kucharz, restaurator oraz kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce.
Robert Sowa jest również znany z programów telewizyjnych, takich jak "Doradca Smaku", "Mój przepis na...", "Doradca Smaku Express". Doskonale odnalazł się również w roli jurora w programie "Top Chef", oceniając profesjonalnych szefów kuchni.
Jest właścicielem warszawskich restauracji: N31 restaurant&bar oraz Fork. Wydał autorskie książki kulinarne: "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", "Krok po kroku z Robertem Sową", "Życie kocha jeść", "Cztery Pory Roku", "W poszukiwaniu smaku doskonałego" oraz "Esencja Smaku”.
FORMUŁA WARSZTATÓW
Program warsztatów jest przygotowany tak, aby uczniowie mogli zdobyć cenną wiedzę teoretyczną, ale przede wszystkim mogli w praktyce zastosować poznane metody i triki kulinarne. Uczestnicy dzieleni są na kilkuosobowe zespoły, które pod okiem Roberta Sowy i jego kulinarnego teamu przygotowują autorskie przepisy Ambasadora.
INFORMACJE DLA NAUCZYCIELA
Warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych Szefów Kuchni to doskonały sposób na przekazanie uczniom cennej wiedzy w atrakcyjny, praktyczny sposób.
Po stronie szkoły znajduje się jedynie zapewnienie miejsca, gdzie zostaną przeprowadzone warsztaty oraz stanowisk roboczych, przy których uczniowie będą doskonalić swoje kulinarne umiejętności. Zapewniamy materiały dydaktyczne oraz zapas przypraw Prymat GastroLine! Każdy z uczestników otrzyma również fartuch i imienny certyfikat potwierdzający udział w warsztatach.
INFORMACJE DLA UCZNIÓW
Podczas warsztatów „Przygotowanie do kariery” Prymat GastroLine będziecie mogli spotkać się z uznanymi Szefami Kuchni, poznać stosowane przez nich metody kulinarne i nauczyć się wykorzystywania przypraw. Dla wszystkich uczestników warsztatów przygotowaliśmy imienne certyfikaty potwierdzające uczestnictwo.
PROGRAM WARSZTATÓW
Wprowadzenie w tematykę warsztatów
Przygotowanie stanowisk pracy
Wspólne gotowanie z Robertem Sową
Wręczenie imiennych certyfikatów uczestnictwa w warsztatach
Limit uczestników: 30 osób