‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

„Przygotowanie do kariery” – podsumowanie projektu

2 miesiące, 12 szkół, ponad 6000 przejechanych kilometrów, 520 uczestników warsztatów, 1600 przygotowanych i zjedzonych dań – to podsumowanie zakończonej właśnie kolejnej edycji warsztatów kulinarnych „Przygotowanie do kariery” skierowanych do pokolenia przyszłych zawodowych kucharzy.

Ambasadorem i prowadzącym warsztaty jest Robert Sowa, a pomysłodawcą i organizatorem projektu marka Prymat GASTROline.

Wspólne gotowanie z doświadczonym szefem kuchni, to doskonała okazja, aby pomóc młodym ludziom w ukierunkowaniu kariery i wyboru ścieżki rozwoju zawodowego w coraz bardziej prestiżowym zawodzie kucharza. Podczas spotkań młodzi adepci sztuki kulinarnej dowiedzieli się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw.

W tegorocznej edycji uczniowie mieli okazję poznać tajniki przygotowania business lunchu oraz nauczyli się przyrządzać potrawy z kuchni mistrza kulinarnego - zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami, pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami oraz deser - kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami. Wszystkie dania powstały oczywiście przy użyciu aromatycznych przypraw marki Prymat GASTROline i produktów marki Smak.

W każdej z dwunastu odwiedzonych szkół, wyłoniony został uczestnik autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”. Wyróżnieni uczniowie zaprezentują swoje umiejętności w finale tego prestiżowego konkursu, 28 marca 2019 roku, na targach EuroGastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa. Będzie to już 11. edycja konkursu, który od lat otwiera zdolnej młodzieży furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.


Szkoły, które wzięły udział w tegorocznej edycji projektu:
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku
- Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu
- Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie
- Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu
- Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
- Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku