‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

VI Elbląskie Święto Chleba

 

 

W menu znalazły się dwa dania: zupa z grzybów leśnych z sandaczem i świeżo siekanym koperkiem oraz wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami i pieczywem razowym, a w przygotowywaniu dań pomagał Robertowi Sowie sam Prezydent Miasta - Pan Grzegorz Nowaczyk.

W dwudniowym (3-4 września 2011) VI Elbląskim Święcie Chleba uczestniczyło ok. 130 wystawców z Polski i Litwy. Zaprezentowali oni najróżniejsze gatunki pieczywa, a ochotnicy mogli uczestniczyć w procesie wypieku chleba. Były także degustacje wyrobów piekarniczych i cukierniczych, miodów, wędlin i żywności ekologicznej. Swoje stoiska mieli również wystawcy rękodzieła i kolekcjonerzy przedmiotów zabytkowych z całego regionu. W ramach imprezy odbyło się też wiele prezentacji artystycznych i pokazów dawnych rzemiosł.

 

Wszyscy uczestnicy imprezy brali udział w konkursie na najciekawsze wypieki i najbardziej interesujące stoisko. Zwycięzców wyłoniła elbląska publiczność. Organizatorzy przygotowali także mnóstwo atrakcji dla dzieci i kącik muzyczny, w którym swoje umiejętności prezentowali lokalni wykonawcy. 

Zwieńczeniem każdego dnia był koncert gwiazdy – w sobotę zagrał zespół Zakopower z Sebastianem Karpielem-Bułeczką, natomiast w niedzielę grupa Carrantuohill z Robertem Kasprzyckim.

Zdjęcia: archiwum prywatne Roberta Sowy & www.umelblag.pl