Celem warsztatów jest propagowanie idei zdrowego i smacznego odżywiania, ale to również możliwość aktywnego uczestniczenia w pokazach live-cooking, doskonała okazja do rozmów na temat trendów rynku gastronomicznego i skorzystania z porad dietetyka z Akademii Zdrowego Żywienia. Warsztaty to nie tyle lekcje gotowania, co przyczynek do wymiany opinii wśród restauratorów i rozmów o potrzebach konsumentów, a wszystko to w ferworze wspólnego przygotowywania znakomitych dań skomponowanych przez mistrza kulinarnego Roberta Sowę.
Po krótkim wstępie organizatorów i przybliżeniu funkcjonalności platformy ilunch.pl rozpoczęto część warsztatową. Robert Sowa i współpracujący z nim kucharze udowodnili, że wykwintne dania wymagają nie tyle skupienia i powagi w kuchni, co fantazji, a łącznie na pozór niepasujących do siebie składników może być fantastyczną przygodą w odkrywaniu nowych kulinarnych smaków.
Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na najprzyjemniejsze – degustację! Unoszący się w powietrzu aromat przygotowanych dań tylko wzmógł apetyt uczestników wspólnego gotowania i pobudził zmysły. Na szczęście dzięki połączeniu sił restauratorów z kulinarnymi mistrzami udało się zorganizować prawdziwą kulinarną ucztę.
Na początek – pieczony łosoś norweski z czosnkiem i rozmarynem podany na bobie duszonym w sosie śmietanowym, po nim wyserwowano aromatyczny krem z marchewki, którego smak podkreśliły marynowany imbir, świeża kolendra i prażone migdały. Taka niepozorna marchewka, a takie ekskluzywne danie! Następnie uczestnicy, mający jeszcze w pamięci smak poprzednich dań, zostali zaproszeni do delektowania się soczystą piersią z kaczki podaną z glazurowanymi jabłkami i gruszkami w miodzie i śliwowicy. Raj dla podniebienia!
Ale to jeszcze nie wszystko! Dopełnieniem całości była grillowana jagnięcina podana z sałatką ze szpinaku z bekonem, sosem włoskim i serem pecorino. A na deser podano… różne wariacje sushi. A na tych, którzy wolą bardziej tradycyjną kuchnię, czekało pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe z pomarańczą upieczone specjalnie na tę okazję przez samą Słodką Babeczkę!
Po degustacji przyszedł czas na zasłużony odpoczynek, wymianę wrażeń i emocji oraz swobodną rozmowę z Robertem Sową. Ten błogi czas uprzyjemniało uczestnikom delektowanie się wybornym winem z Winnic Jaworek.
Goście Akademii Kulinarnej wyszli nie tylko z pełnymi brzuchami, ale także z pełnymi rękoma. Dzięki uprzejmości sponsorów zostali obdarowani ciekawymi prezentami. Był wśród nich ekskluzywny 7- elementowy zestaw noży kuchennych firmy Fiskars, dzięki którym filetowanie ryby czy krojenie chrupiącego chleba, nie będzie już więcej problemem. Była też smaczna niespodzianka – wspaniały zestaw sosów i musztard marki Roleski, które z pewnością udoskonalą i podkreślą smak każdego dania.
Zgodnie z hasłem propagowanym przez portal iLunch.pl - było FOOD, było FIT, no i oczywiście FUN!
Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w warsztatach i poświęcony czas! Mamy nadzieję, że była to niezapomniana podróż po smakach świata i już teraz zapraszamy na kolejną, jesienną tym razem odsłonę Akademii Kulinarnej iLunch!