‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Tłusty Czwartek w Programie 1 Polskiego Radia

 

Zdaniem Roberta najlepsze są pączki z nadzieniem różanym i koniecznie smażone na smalcu. Pączki potrzebują dużo żółtek, a także spirytus i wanilię, najlepiej w laskach. Spirytus dodajemy, aby ciasto nie chłonęło zbyt dużej ilości tłuszczu, a w czasach kiedy był trudno dostępny, dodawano zamiast niego ocet. 

Kulinarny mistrz zdradził prowadzącemu audycję Zygmuntowi Chajzerowi i słuchaczom przepisy na najlepsze pączki i faworki. Ten smak pamięta z dzieciństwa, bo to receptury jego mamy. Gorąco polecamy!

 

Pączki z konfiturą różaną i cukrem pudrem

Składniki:
100 g świeżych drożdży
200 g cukru
100 g masła
1 litr mleka
8 żółtek
1 kg mąki
2 całe jajka
Sól
2 łyżki soku z cytryny
1 kieliszek spirytusu
1,5 kg smalcu do smażenia
Szczypta cukru waniliowego lub rozgnieciona laska wanilii
Konfitura różana (lub z innych owoców - wedle gustu)

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka i dwie łyżki mąki – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka utarte z cukrem na białą masę, letnie mleko, spirytus, sok z cytryny, cukier waniliowy lub wanilię, sól i rozczyn z drożdży – wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione i ostudzone masło, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i kiedy ciasto będzie się odklejać od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić na odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby wyrosło. Ciasto nabierać łyżką, formować w dłoni na placuszek, nakładać konfiturę (około ½ łyżeczki), zlepiać i formować kule.
Tak przygotowane kulki ułożyć na stolnicy oprószonej mąką, nakryć serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu , aby wyrosły. Pączki smażyć w głębokim i rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu, osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z połączenia 1 szklanki cukru pudru i 1,4 szklanki gorącej wody (można dodać również skórkę pomarańczową).

 

Faworki z cukrem pudrem

Składniki:
0,5 kg przesianej przez sito mąki pszennej
6 żółtek
2 całe jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru.
Rozgnieciona laska wanilii lub szczypta cukru waniliowego
250 ml śmietany 36 %
Szczypta soli
2 kieliszki spirytusu
1 łyżka octu
Ok. 1,5- 2 kg smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:
Żółtka wlać do dużej miski, dodać dwa całe jajka, wanilię, spirytus, sól, masło, ocet i przesianą mąkę. Całość mieszać ręcznym mikserem, stopniowo dodając śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie mieszać (gęstość ciasta powinna być porównywalna do ciasta makaronowego). Tak przygotowane ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i okładać je energicznymi ruchami drewnianym wałkiem przez ok. 20 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawić na 1/2 godziny, aby odpoczęło, a następnie pokroić na kilka kawałków i każdy oddzielne wałkować bardzo cienko (jak na makaron). W szerokim garnku rozgrzać smalec. Rozwałkowane ciasto pokroić na kawałki długości 8-10 cm i szerokości 3 cm. Środek  każdego kawałka ciasta naciąć i wywinąć, tworząc faworki.
Na tłuszcz wrzucić jednego faworka na próbę, a kiedy się zrumieni, smażyć kolejne. Po usmażeniu faworki ułożyć na papierowych ręcznikach w celu odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią i układać na talerzach w kształcie piramidy.