W godzinach od 11.00 do 18.00 najlepsi polscy kucharze częstowali gości setkami śledziowych przekąsek. Mistrzowie kulinarni - Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski i Konrad Birek opowiadali również o wartościach zdrowotnych śledzia oraz podpowiadali i pokazywali, na jak wiele sposobów można przygotować tę rybę.
W czasie imprezy odbył się pierwszy z półfinałów konkursu „Przepisowe ŚLEDŹ-stwo” organizowanego przez Norge i Radio RMF Maxxx. W szranki stanęło czterech z dwunastu półfinalistów wyłonionych spośród wszystkich, którzy nadesłali swoje zgłoszenia. W pierwszym półfinale uczestniczyli: Barbara Bińkowska z Chmielnika, Izabella Kulińska z Warszawy, Magdalena Grochal-Baran z Wieliczki oraz Paweł Wróblewski z Przemyśla. Cała czwórka miała za zadanie przygotowanie zakąski i sałatki ze śledziem norweskim w roli głównej oczywiście.
Wszystkie dania były oryginalne i smaczne, ale niestety jury po przewodnictwem Roberta Sowy musiało wyłonić tylko jednego zwycięzcę, który 18 grudnia br. weźmie udział w wielkim finale w warszawskich Złotych Tarasach.
Najlepsza okazała się Izabella z Warszawy, wygrywając wejście do finału oraz drobny sprzęt AGD marki Bosch. Wszyscy półfinaliści otrzymali iPody, gadżety akcji „Śledzisz” oraz książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją i autografem autora.
Dla publiczności przygotowano wiele atrakcji – imprezę poprowadził Marek Rusinek (RMF Maxxx), czas umilali najlepsi DJ-e oraz tancerze Molo i Frodo, czyli Maricn Kowalski i Grzegorz Moczko, znani z żywiołowych pokazów w You Can Dance i II edycji programu Mam talent.
Wieczorem po evencie odbyła się impreza ze śledziem norweskim w krakowskim Klubie DIVA.
Kolejna śledziowa sobota już niebawem – 4 grudnia w Centrum Handlowym M1 Czeladź k/ Katowic. Zapraszamy!