‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” w Ełku

 

Do Ełku przyjechał kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski. Panowie przedstawili najstarszym uczniom klas o profilu gastronomicznym prezentację na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi.

 

Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali części teoretycznej na temat zdrowego odżywiania, obejrzeli filmy obrazujące hodowlę i przetwórstwo łososia norweskiego oraz prezentację, w jaki sposób należy prawidłowo filetować tę rybę.

Czterech uczniów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych, pomagając znanym mistrzom w przygotowaniu dań degustacyjnych, które na zakończenie wyserwowano wszystkim zebranym. 

Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy otrzymali książki autorstwa Roberta Sowy – uczniowie "Romans kulinarny", a nauczyciele „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

Po prezentacji kulinarny team zwiedził szkołę, szczególnie bacznie obserwując nowocześnie wyposażone pracownie gastronomiczne.

 

Sponsor główny:

Dziękujemy również firmie:

Patronat medialny: