

Do Ełku przyjechał kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski. Panowie przedstawili najstarszym uczniom klas o profilu gastronomicznym prezentację na temat ryb i owoców morza z Norwegii oraz możliwości ich wykorzystania w połączeniu z tradycyjnymi, regionalnymi produktami polskimi.


Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali części teoretycznej na temat zdrowego odżywiania, obejrzeli filmy obrazujące hodowlę i przetwórstwo łososia norweskiego oraz prezentację, w jaki sposób należy prawidłowo filetować tę rybę.
Czterech uczniów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych, pomagając znanym mistrzom w przygotowaniu dań degustacyjnych, które na zakończenie wyserwowano wszystkim zebranym.


Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy otrzymali książki autorstwa Roberta Sowy – uczniowie "Romans kulinarny", a nauczyciele „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Po prezentacji kulinarny team zwiedził szkołę, szczególnie bacznie obserwując nowocześnie wyposażone pracownie gastronomiczne.


Sponsor główny:

Dziękujemy również firmie:

Patronat medialny:
