‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w wigilijnej "Alchemii Zdrowia i Urody"

 

Robert zaproponował tym razem pieczoną poledwicę z dorsza podaną na aromatycznej soczewicy z grzybami leśnymi i tymiankiem oraz buraczki w przyprawach korzennych z lodami waniliowymi i świeżą miętą. Trzeba przyznać, że to bardzo oryginalne dania, a zarazem ciekawe połączenia smaków. Zdaniem Kasi Dowbor i towarzyszącej jej ekipy wszystko smakowało super.

Jeśli macie Państwo ochotę spróbować - pubikujemy przepisy. Smacznego!

Pieczona polędwica z dorsza podana na aromatycznej soczewicy z grzybami leśnymi i tymiankiem

Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g polędwicy z dorsza
4 łyżki oliwy z oliwek
do smaku: sól ziołowa, pieprz cytrynowy

300 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy (kolor dowolny)
4 pokrojone na ćwiartki czerwone pomidory koktajlowe
100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry prawdziwków (mrożonych)
4 łyżki oleju rzepakowego
1 posiekana słodka cebula
2 posiekane ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
1 łyżka posiekanych marynowanych kaparów
4 gałązki świeżej natki pietruszki do dekoracji
do smaku: sól ziołowa, świeżo mielony czarny pieprz, ostra czerwona papryka

Sposób przygotowania:
Umytego , oczyszczonego i osuszonego dorsza natrzeć oliwą połączoną z solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i grzyby, dodać soczewicę. Po pięciu minutach duszenia dodać listki tymianku, pomidory i kapary, wymieszać i doprawić do smaku. Dorsza piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Aromatyczną i gorącą soczewicę ułożyć na półmisku, na niej umieścić rybę i udekorować świeżą natką pietruszki.  

 

Buraczki w przyprawach korzennych z lodami waniliowymi i świeżą miętą

Składniki:
500 g ugotowanych lub upieczonych małych buraczków
1 opakowanie przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat 
3 łyżki miodu wielokwiatowego
300 ml wytrawnego czerwonego wina
200 g lodów waniliowych
Listki mięty lub melisy do dekoracji 
ew. 3 łyżki ciemnego kremu balsamico

Sposób przygotowania:
Buraczki obrać i pokroić w ćwiartki. W rondelku podgrzać czerwone wino z miodem i przyprawami korzennymi, gotować do momentu zgęstnienie sosu (proces możemy przyśpieszyć, dodając mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą lub ulubiony kisiel np. żurawinowy). Następnie do sosu dodać buraczki, dbając, aby wszystkie były pokryte sosem. Całość gotować ok. 15 minut. Tak przygotowane aromatyczne buraczki przełożyć do miseczek, podawać z lodami waniliowymi i listkami świeżej mięty.