‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULĄ I KMINKIEM

Składniki dla 4 osób:
400 g surowej, białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
2 duże, pokrojone w piórka cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek do smaku
Kilka ugotowanych jajek przepiórczych do dekoracji

Składniki dla 4 osób:
W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na aromatycznej cebuli. Podawać z przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi i puszystym chrzanem.

 

ŻUREK WIELKANOCNY Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI

Składniki:
500 ml zakwasu
1 litr bulionu warzywnego
200 g wędzonego boczku
200 g białej kiełbasy 
2 rozgniecione ząbki czosnku
1zrumieniona średnia cebula
Kilka umytych i namoczonych suszonych grzybów
100 g tartego chrzanu
500 ml śmietany 36%
 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk do smaku

Sposób przygotowania:
Zakwas: do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami jajek.