Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Tomasz Borucki i Marcin Budynek oraz jury degustacyjne: Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan i Marcin Mroczek wyłoniło laureatów konkursu "KULINARNY TALENT 2013". Oto oni:
1 miejsce zdobył Kacper Maziuk (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Krystian Szidel), który przygotował: rillettes z łososia z żółtkiem plastycznym pod pomidorową pianą oraz antrykot sous-vide z sosem Prosciutto di Parma i wiśnią w amaretto.
2 miejsce przypadło Krzysztofowi Pawlikowi (Restauracja Amber Room Warszawa; szef rekomendujący: Robert Skubisz) za: parfait z łososia z marynowanymi różyczkami brokułow, blinami gryczanymi, kwaśną śmietaną i kawiorem z wiśni oraz danie główne: smażony antrykot z puree ze szpinaku, pianą marchewkowo-chrzanową, fondantem ziemniaczanym, żółtą fasolką szparagową z boczkiem i sosem winnym z zielonym pieprzem.
3 miejsce zajął Piotr Kuziela z Warszawy rekomendowany przez Kurta Schellera, który przygotował roladę z wędzonego łososia norweskie z musem z awokado na blinie z zielonego groszku z kawiorem cytrynowym i pianą wasabi oraz stek z antrykotu wołowego z fondantem grzybowym.
"Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Organizatorem Konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbył się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa - EuroGastro 2013.
Konkurs poprowadzili Robert Sowa i Paweł Pochwała znany dziennikarz programu "Kawa czy Herbata?".
Uczestników oceniało Jury techniczne:
- Jerzy Pasikowski /Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni/
- Grzegorz Kazubski /Makro HoReCa Center Manager; MAKRO Cash & Carry Polska S.A./
- Marcin Budynek /Szef Kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie, członek FKSK/
- Tomasz Borucki /Executive Chef w Hotelu Resort Spa na Malediwach/
oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
- Urszula Chincz – dziennikarka, prezenterka programu śniadaniowego „Pytanie na śniadanie”
- Tomasz Iwan – piłkarz, były członek reprezentacji Polski w Piłce Nożnej
- Michał Olszański – dziennikarz Programu III Polskiego Radia, prezenter i gospodarz programów: „Magazyn Ekspres Reporterów” i „Pytania na śniadanie”
- Marcin Mroczek – aktor, gwiazda serialu „M jak Miłość”
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek - Szef Kuchni Restauracji Sowa&Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.
Finaliści konkursu prezentowali swoje potrawy na porcelanie firmy ALVA:
- amuse bouche z łososiem wędzonym Limito na misce szklanej Coupelle 100 ronde Purity + pokrywa porcelanowa Cloche 90 Purity.
- danie główne z antrykotu wołowego na talerzu z linii Satinique.
Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie statuetek, dyplomów i nagród nastąpiło bezpośredni po zakończeniu konkursu.
Zwycięzca zyskał miano "Kulinarnego Talentu 2013" i odjechał (na weekend :) samochodem Mercedes-Benz z Salonu Auto Idea!
Zwieńczeniem piątej edycji konkursu Kulinarny Talent był piękny i pyszny tort w kształcie (a jakże - Sowy), przygotowany przez Tomka Dekera.
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody o ŁĄCZNEJ WARTOŚCI PONAD 100.000 zł:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Cenne nagrody i upominki od ALVA
• Upominki i nagrody od Lotus Grill
• Ipad ufundowany przez InterEuropol
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Upominki od firmy DERMIKA
• Upominki od Prymatu
Podczas Konkursu odbyly się liczne pokazy kulinarne, degustacje i prezentacje:
- Kurczak Zagrodowy, warzywa Hortex i Prymat Gastroline - degustacja dania skomponowanego przez Roberta Sowę. Do wszystkich dań serwowano pieczywo firmy InterEuropol.
- ekspozycja przypraw Prymat Gastroline
- prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
- degustacja łososia wędzonego Limito, który serwowany był z pieczywem InterEuropol
- degustacja aperitifu Aperol
- degustacja kawy Nespresso
- degustacja wody Narzan
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY I ZAPRASZAMY ZA ROK!
SPONSORZY GŁóWNI:
SPONSORZY:
PARTNERZY:
PATRONI MEDIALNI:
PATRONI MERYTORYCZNI:
A tak było podczas poprzednich edycji konkursu...