Oto przepisy na dania, które mistrz kulinarny przygotował podczas programu. Smacznego!
Duszone udźce z kurczaka w sosie musztardowym
Składniki dla 4 osób:
4 udźce z kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia królika
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona marchewka
1 pokrojona łodyga selera naciowego
4 rozgniecione ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr rosołu z kury
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu mięso osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełożyć do rondla. Dodać cebulę, czosnek, białe wino i rosół z kury, dusić do miękkości. Po uduszeniu mięso przełożyć na półmisek, a pozostały sos zmiksować, zagotować z musztardą , doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek i polać nim kurczaka.
Tak przygotowane duszone udźce podawać z ugotowanymi kwiatami brokułów (czas gotowania ok. 10 minut). Aby brokuły zachowały ładny zielony kolor, należy po ugotowaniu zahartować je w wodzie z lodem.
Sałatka z rukoli, pomidorów koktajlowych i czerwonej cebuli podana z francuskim sosem vinaigrette
Składniki dla 4 osób:
1 pęczek umytej rukoli
8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
1 op. Sosu sałatkowego francuskiego vinaigrette Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Sos francuski Prymat połączyć z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać sosem francuskim. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami pinii. Tak przygotowana sałatka może być podana do duszonego kurczaka i innych dań mięsnych, a w sezonie letnim będzie się idealnie komponować z grillowaną karkówką.