‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

Oto przepisy na dania przygotowywane w programie:

Poligonowa  grochówka na wędzonych żeberkach

Składniki  dla 4 osób:
2 litry wody
300 g pokrojonych wędzonych  żeberek wieprzowych bez kości
300 g namoczonego grochu żółtego łuskanego
4 obrane i pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
1 starta na grubej tarce średnia marchewka
1 strata na grubej tarce mała pietruszka
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g pokrojonego w kostkę boczku 
1  pokrojona w kosteczkę cebula
1 łyżeczka mąki
Do smaku: sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, suszony majeranek, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso, gotować ok. 20 minut, dodać groch i przyprawy. Całość gotować na wolnym ogniu 40 minut. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i czosnek, gotować kolejne 20 minut, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Na rozgrzanej patelni  podsmażyć boczek i cebulę, dodać mąkę, wymieszać i dodać do gotującej się zupy. Całość zagotować i doprawić do smaku. Podawać z wiejskim chlebem.

 

Duszona wieprzowina z młodą kapustą

Składniki dla 4 osób:
300 g pieczonej wieprzowiny (karczku i boczku/ lub żeberek)
1 litr rosołu wołowego
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
1 pokrojona w kostkę duża cebula
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 posiekane główki młodej zielonej kapusty
100 g pokrojonej w kostkę wiejskiej kiełbasy
1 posiekany pęczek koperku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Do smaku: liście laurowe, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz, sól morska, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania:
Pieczoną wieprzowinę pokroić na małe kawałki i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. W dużym garnku zagotować rosół i dodać do niego mięso. Na patelni, na której usmażyliśmy mięso, podsmażyć cebulę, cały czas mieszając i dodać do zupy. Następnie dodać posiekaną kapustę, kiełbasę i przyprawy. Całość gotować około 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i koperek, danie wymieszać i doprawić do smaku. Tak przygotowaną wieprzowinę z młodą kapustą podawać z chlebem wiejskim.