‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Podbój Wielkiej Brytanii

14-16 listopada Robert spędził w Wielkiej Brytanii. Pierwszego dnia, w drodze do Walii, odwiedził Stonehenge - jedną z najsłynniejszych europejskich budowli megalitycznych, położoną  w pobliżu miasta Salisbury w południowej Anglii.
Po wyczerpujacym spacerze przyszedł czas na degustację angielskich specjałów - kremu z dyni z musztardą angielską, grzankami i olejem z dyni oraz English stew - tradycyjnej potrawki z mięsa i warzyw.

Kolejnym punktem podróży było Swansea - urocze miasto położone na wybrzeżu południowej Walii u nasady półwyspu Gower. Po wieczornym zameldowaniu się w hotelu i kolacji w lokalnej restauracji, zwieńczeniem pierwszego dnia był krótki spacer po okolicy.


Drugi dzień upłynął pod znakiem walijskiej jagnięciny. Robert odwiedził zakłady mięsne Dunbia at Llanybydder (jednego z wiodących i cenionych w Europie dostawców najwyższej jakości produktów z wołowiny i baraniny), a następnie Dawn Meats at Cross Hands (walijską filię irlandzkiego dostawcy mięs).

Kolejnym punktem programu było pasmo wzgórz Cotswolds położonych w południowo-środkowej Anglii, które słynie z hodowli owiec. W jednym z tutejszych hoteli zaplanowany był nocleg i uroczysta kolacja.


Trzeciego dnia, w drodze na lotnisko, udało się odwiedzić lokalną farmę, na której hodowane są jagnięta i bydło. A na zakończenie krótkiej brytyjskiej podróży - kulinarny klasyk Wysp Brytyjskich fish and chips :)