‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku

Impreza miała formę konkursu kulinarnego, w którym uczestniczyli profesjonalni kucharze oraz kochający gotowanie amatorzy. Pierwszego dnia rywalizowali reprezentanci Polski, natomiast drugiego dnia kucharze z zagranicy. Profesjonaliści gotowali na oczach jurorów i publiczności, a amatorzy zaprezentowali gotowe wyroby kulinarne. 

 

 

W jury technicznym konkursu zasiadali: Jerzy Pasikowski (przewodniczący) oraz Robert Sowa, Giancarlo Russo i Konrad Birek. 

Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego organizowanego w Białymstoku jest co roku kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji. Zaproszeń do udziału w wielodniowych wystawnych balach w "podlaskim Wersalu” nie odrzucali najznakomitsi, utytułowani członkowie europejskiej socjety dworskiej, dodając im blasku i czyniąc z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia. W czasie Festiwalu Kuchni wszyscy mogli doświadczyć tutejszej gościnności oraz smaków niezwykłej i różnorodnej kuchni podlaskiej. 

Imprezie towarzyszył Jarmark Wyrobów Regionalnych. Park Planty przez dwa dni był miejscem skupiającym ofertę gastronomiczną całego Podlasia. Poczynając od marynat, leśnego runa, oferty wędliniarskiej, garmażeryjnej, chlebów i ciast na wyśmienitych nalewkach, ziołach i przyprawach skończywszy. Podczas Jarmarku zaprezentowano również tradycje rękodzieła na Podlasiu i malarstwo białostockich artystów plastyków. Osoby odwiedzające festiwal miały możliwość zakupu szerokiego wachlarza oryginalnych pamiątek regionalnych, takich jak ikony, tkaniny dwuosnowowe, rzeźby, itp.

Dla mieszkańców województwa podlaskiego i przyjezdnych turystów przygotowano degustację potraw kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej i polskiej.

Kulinarne zmagania uczestników, uświetnił wieczorem koncert zespołów Czeremszyna oraz Devil Blues.

Podczas Festiwalu odbyły się również pokazy sztuki barmańskiej, pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach, prezentacja stołu dworskiego, liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, Podlaskie Kuchcikowo – zabawy kulinarne dla dzieci, pokaz renesansowych i barokowych tańców dworskich oraz spektakl taneczny w wykonaniu Studia Działań Kreatywnych DanceOFFnia.

Imprezę poprowadził Karol Okrasa - Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni, natomiast koordynatorem merytorycznym konkursu był Prezes tejże fundacji - Jerzy Pasikowski. 

 

Ramowy Program Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku

5 czerwca 2010 r. sobota
Scena część kulinarna:
10.00-10.30 - Uroczyste otwarcie Międzynarodowego Festiwalu Kuchni
10.30-10.40 - prezentacja uczestników, zasady konkursu, informacja o sponsorach, patronach
10.45-15.30 - Pokazy kulinarne Kucharzy Profesjonalistów z Polski
16.30-17.00 - Ogłoszenie wyników konkursu etapu ogólnopolskiego i wręczenie nagród, losowanie nagród ufundowanych przez sponsorów

Scena część artystyczna:
KONCERT
20.00-21.00 - Devil Blues 
21.00-22.00 – Czeremszyna

IMPREZY TOWARZYSZĄCE
10.00-18.00 - Jarmark Twórców Regionalnych
12.00-13.00 - Prezentacja produktów i potraw twórców regionalnych biorących udział w Konkursie kulinarnym w kategorii Kucharze Amatorzy (prezentacja na własnych stoiskach)
12.00-15.00 - "Podlaskie Kuchcikowo” - konkursy i zabawy kulinarne dla dzieci - Katedra Turystyki i Rekreacji PB
13.00-13.10 - muzyka dworska - Zespół Fletów Prostych "Cantio Polonica" z Białegostoku
13.00-15.00 - degustacje specjałów kuchni podlaskiej m.in.: żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej, polskiej
14.15-14.30 - konkurs wiedzy o województwie podlaskim, nagrody
15.30-15.45 - konkurs wiedzy o kuchni regionalnej, nagrody
15.45-16.00 - Występ grupy TEPDANCE z Teatru Tańca i Improwizacji z oraz tancerzy GASTRODANCE z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

16.00-16.20 - Pokaz renesansowych tańców dworskich - Zespół Muzyki Dawnej "Capella Antiqua Bialostociensis" z Białegostoku

Pokazy sztuki barmańskiej - Przemysław Marczuk Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Carvingart - rzeźbienie w owocach, warzywach - Adrian Kiersnowski - Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Pokaz szybkiego i zdrowego gotowania - AMC
Prezentacja stołu dworskiego

6 czerwca 2010 r. niedziela
Scena część kulinarna
11.00-11.30 - Otwarcie drugiego dnia Festiwalu, krótkie podsumowanie etapu ogólnopolskiego, prezentacja uczestników z zagranicy, zasady konkursu, informacja o sponsorach, patronach
11.30-15.00 - Pokazy kulinarne Kucharzy Profesjonalistów z zagranicy
16.30-17.00 - Ogłoszenie wyników konkursu etapu międzynarodowego i wręczenie nagród.
Rozstrzygniecie konkursów, losowanie nagród ufundowanych przez sponsorów.

IMPREZY TOWARZYSZĄCE
10.00-18.00 - Jarmark Twórców Regionalnych
12.00-15.00 - "Podlaskie Kuchcikowo” - konkursy i zabawy kulinarne dla dzieci - Katedra Turystyki i Rekreacji PB
13.00-15.00 - degustacje specjałów kuchni podlaskiej m.in.: żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej, polskiej
13.45-14.00 - konkurs wiedzy o województwie podlaskim na scenie, nagrody
15.15-16.00 - pokaz tańca dworskiego „U Pani Branickiej” - Zespół Muzyki Dawnej"Capella Antiqua Bialostociensis" z Białegostoku
16.00-16.15 - SPEKTAKL TANECZNY "UNWANTED ANGELS” - Studio Działań Kreatywnych DanceOffnia

Pokazy sztuki barmańskiej - Przemysław Marczuk Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Carvingart - rzeźbienie w owocach, warzywach - Adrian Kiersnowski - Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Pokaz szybkiego i zdrowego gotowania - AMC
Prezentacja nakrycia dworskiego

Organizator: Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna
15-440 Białystok, ul. Malmeda 6, tel. 85 653 77 97
Współorganizatorzy: Urząd Miejski w Białymstoku, Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Koordynator Konkursu: Jerzy Pasikowski - Prezes Klubu Szefów Kuchni
Prowadzący: Karol Okrasa - Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni

Honorowy patronat: Marszałek Województwa Podlaskiego, Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Starosta Powiatu Białostockiego, Polska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni.

Patronat medialny: Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Rynek Podróży, Aktualności Turystyczne, TVP Białystok, TV Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio Akadera, Gazeta Wyborcza, BiałystokOnline, NewsGastro.pl, Potrawyregionalne.pl, Papaja.pl, PolskaNiezwykła.pl

Głównym sponsorem imprezy była Fabryka Maszyn Gastronomicznych GORT.