‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kulinarne tradycje na augustowskim rynku

 

W piątek publiczność ściągnęły na Rynek Zygmunta Augusta unoszące się w powietrzu zapachy potraw, przyrządzanych w ramach konkursu kulinarnego przez przedstawicieli augustowskich lokali gastronomicznych.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dania, którego obowiązkowymi składnikami były sielawa i grzyby. Konkursowe jury składało się z profesjonalistów – przewodniczącego Roberta Sowy oraz Josepha Seeletso, którzy oceniali przygotowanie drużyn do konkursu, sposób przyrządzenia i podania potraw oraz ich smak. Ponadto smak i sposób prezentacji dań oceniał Paweł Pochwała (dziennikarz TVP 1, znany z porannego programu „Kawa czy herbata?”) i Burmistrz Augustowa Kazimierz Kożuchowski.

 

Okazało się, że jurorzy nie mieli łatwego zadania i wiele dań przypadło im do gustu, co potwierdziły nieduże różnice punktowe pomiędzy poszczególnymi ekipami. Jak to jednak w przypadku konkursów bywa, trzeba było wyłonić zwycięzców. Oto oni:
I miejsce - ekipa Restauracji Maska w składzie: Mariusz Haraburda i Ewa Bondziul
II miejsce - Regionalne Centrum Rekreacji "Kaktusik" reprezentowane przez Edytę Lipińską i Agnieszkę Maciejewską
III miejsce - Restauracja Albatros "Społem" ASS - Celina Sztejter i Agnieszka Barszczewska-Roszko
IV miejsce - Zajazd WIWA Restauracja - Maciej Sebastian Wiśniewski i Aneta Dubiel

Impreza prowadzona była przez Marcina Mańkę i mistrza kulinarnego Marcina Budynka, którzy zadbali o miłą atmosferę na scenie. Dzięki licznym konkursom i poczuciu humoru prowadzących, publiczność ani przez chwilę się nie nudziła, a uczestnicy konkursu na pewno mniej się stresowali.

Po zakończeniu kulinarnych zmagań, wyłonieniu zwycięzców i wręczeniu nagród ufundowanych przez sponsorów imprezy, swoje umiejętności kulinarne zaprezentował na scenie mistrz kulinarny, wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni - Robert Sowa, który przygotował polędwicę wołową marynowaną w estragonie podaną z sosem z grzybów leśnych i zielonego pieprzu i botwinki, a po nim Joseph Seeletso przyrządził sielawę podaną z pieczonymi buraczkami i musem z groszku. Oba dania pachniały cudownie, wyglądały atrakcyjnie i bardzo smakowały zebranej przy scenie publiczności, która miała możliwość ich skosztowania.

Imprezie towarzyszyła również promocja książki Odety Moro Figurskiej i Marcina Budynka „Pichciuchy, czyli Rodzina w Kuchni”.

Po części kulinarnej, na scenie zagościła muzyka. Jako pierwszy wystąpił zespół „Augustowska Flota Śpiewająca”, a po nim gwiazda wieczoru – zespół Pectus.

W oba dni na augustowskim rynku odbywały się prezentacje produktów regionalnych, dzięki czemu mieszkańcy i turyści mieli możliwość skosztowania lokalnych przysmaków i zakupu wytwarzanych metodami tradycyjnymi polskich i litewskich specjałów (wędlin, pieczywa, serów i słodyczy). 

A teraz urokliwe okolice Augustowa, z trochę innej perspektywy...