‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Konkurs o tytuł Profesjonalisty Roku 2009

 

Celem konkursu jest promowanie utalentowanych i kreatywnych kucharzy dbających o podtrzymanie polskiej i regionalnej sztuki kulinarnej, a tematem tegorocznej edycji było skomponowanie w czasie 75 minut przystawki z łososia norweskiego i kaszy oraz dania głównego przygotowanego na bazie przepiórki.

Do konkursu stanęło dwanaście dwuosobowych ekip składających się z kucharza i pomocnika, reprezentujących hotele i restauracje z całej Polski. W finale można było obejrzeć zmagania przedstawicieli restauracji Villa Secesja z Bydgoszczy, Rezydencji & Restauracji Revelo z Łodzi oraz hoteli: Warszawa z Augustowa, Unicus z Krakowa, Gniecki z Gdańska,  Kortowo z Poznania, Bohema z Bydgoszczy, Anders ze Starych Jabłonek, Radisson Blu i Art. Hotelu z Wrocławia, Grand Hotelu Stamary w Zakopanem oraz Głęboczek Resort and Spa.

Konkursowe dania oceniało jury składające się z uznanych polskich autorytetów kulinarnych: Jerzego Pasikowskiego w funkcji przewodniczącego, Roberta Sowy, Tomasza Szymańskiego i Mirosława Szajkowskiego. Czasami w degustacji i podejmowaniu decyzji pomagał również prowadzący konkurs Karol Okrasa.

Poziom tegorocznego konkursu był bardzo wyrównany, co przysporzyło jurorom sporo kłopotów. Udało się jednak wyłonić zwycięzców, stawiając na sposób podania, kompozycje smakowe oraz zastosowanie nowatorskich pomysłów na przygotowanie potraw. 

Pierwsze miejsce zdobył reprezentujący Hotel Warszawa w Augustowie Krzysztof Bonk i jego pomocnik Wojciech Roszyk za łososia pieczonego z borowikami, kremową kaszą i buraczkami oraz perliczkę pieczoną z grzybami podaną z wiśniowym pierożkiem i dodatkiem wątróbki drobiowej.

Miejsce na drugim stopniu podium przypadło ekipie łódzkiej Rezydencji & Restauracji Revelo w składzie Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski, a trzecie miejsce zajęli Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z restauracji Villa Secesja w Bydgoszczy. Zwycięzcom oczywiście gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.

Po dniu pełnym konkursowych zmagań odbyła się pełna niespodzianek gala wieczorna, podczas której nie tylko przedstawiono laureatów konkursu, ale również świętowano  X-lecie Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu. Głównymi atrakcjami wieczoru był koncert zespołu The Black, pokaz barmański mistrza Polski w kategorii flair Damiana Sobczaka, rozstrzygnięcie konkursu wiedzy o hotelu, recital Zbigniewa Wodeckiego oraz uroczyście wyserwowany, wyśmienity tort urodzinowy.