‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 5 – skrzydełka z sosem serowym

Chrupiące i soczyste skrzydełka w pysznej marynacie z miodu i pomidorów pelati – to danie, które Robert Sowa zaproponował widzom TVN w poniedziałkowy wieczór 9 września. To propozycja dania, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę. Spróbujcie koniecznie!

fot. Krystian Szczęsny

Skrzydełka z sosem serowym

Składniki:
ząbki czosnku - 4 sztuki
biała cebula - 1 sztuka
olej rzepakowy - 3 łyżki
miód wielokwiatowy - 5 łyżek
ketchup - 7 łyżek
sos sojowy - 5-7 łyżeczek
pomidory pelati - 400 gramów
skrzydełka kurczaka - 7 sztuk
kwaśna śmietana - 1 szklanka
majonez - 1 łyżka
ser pleśniowy - 5 łyżek
sok z cytryny - 3 łyżki
szczypiorek - 3 szczypty
marchewka - 1 sztuka
marchew czerwona - 1 sztuka
ogórek - 1 sztuka

Do smaku:
papryka wędzona
kmin rzymski
pieprz ognisty mielony

Sposób przygotowania:
Dwa ząbki czosnku rozgniatamy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy paprykę wędzoną słodką mieloną. Mieszamy. Wlewamy miód, ketchup, sos sojowy i pomidory pelati. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy kmin rzymski. Marynatę przelewamy do miski. Skrzydełka nacinamy, wkładamy do marynaty. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy mięso. Oblewamy marynatą, która podczas pieczenia skarmelizuje się. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Do naczynia przekładamy majonez i wlewamy śmietanę. Wsypujemy ser pleśniowy. Wlewamy sok z cytryny dla zakwaszenia. Przyprawiamy pieprzem ognistym. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz starte na miazgę 2 ząbki czosnku.

Podanie:
Skrzydełka wykładamy na talerze, polewamy sosem z pieczenia. Dodatkowo podajemy sos serowy do maczania. Marchewki i ogórek kroimy w słupki, a następnie wkładamy do miseczki z sosem serowym.

Wskazówki:

Źródło: doradcasmaku.pl