‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 39 – krem z pietruszki z jabłkiem

W środę 6 listopada wyemitowany został kolejny odcinek programu „Doradca Smaku”. Nowa kulinarna propozycja Roberta Sowy dla widzów TVN to zdrowy, pożywny i niezwykle aksamitny krem z pietruszki z jabłkiem. Zupa - dzięki dodatkom, takim jak ostra papryka, gałka muszkatołowa i aromatyzowana oliwa - zyskuje niepowtarzalny smak. Warto spróbować!

Krem z pietruszki z jabłkiem

Składniki:
czosnek - 2 ząbki
cebula – 2 sztuki
ziemniak - 3 sztuki
pietruszka - 5 sztuk
jabłka szara reneta - 2 sztuki
olej rzepakowy - 40 gramów
masło - 25 gramów
bulion warzywny - 500 mililitrów
serek wiejski - 200 mililitrów
pomidor - 2 sztuki
orzechy włoskie - 1 garść
natka pietruszki
śmietana 22% - 3 łyżki
oliwa aromatyzowana porem - 3 łyżeczki

Przyprawy Prymat do smaku:
papryka ostra mielona
pieprz biały mielony
gałka muszkatołowa cała
sól morska - MŁYNEK

Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę, ziemniaki, pietruszkę oraz jabłka kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy kolejno olej rzepakowy i masło. Wrzucamy czosnek, cebule, ziemniaki, następnie pietruszkę oraz jabłka. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Zupę przyprawiamy ostrą papryką. Do garnka z warzywami i owocami dodajemy rosół warzywny, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wykładamy wiejski serek. Kroimy pomidory wycinając środek, orzechy oraz natkę pietruszki. Do miski z serkiem wiejskim dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone orzechy i pomidory. Dodajemy szczyptę soli morskiej oraz białego pieprzu i mieszamy.

Gotową zupę blendujemy na jednolity krem. Przed dodaniem śmietany hartujemy ją, tj. przekładamy ją najpierw do miski i dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do zupy i delikatnie mieszamy.

Podanie: zupę krem wykładamy na talerz, następnie trzemy na tarce gałkę muszkatołową. Na środek zupy dodajemy łyżkę przygotowanego wcześniej serka wiejskiego z orzechami. Skrapiamy oliwą porową.

Uwagi: orzechy włoskie możesz zastąpić orzeszkami piniowymi lub laskowymi.

Podpowiadamy: aby śmietana się nie zważyła hartujemy ją, czyli śmietanę przekładamy do miski, następnie dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy

Źródło: doradcasmaku.pl