‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 30 – hummus z pikantną wołowiną

22 października Robert Sowa zaprosił widzów TVN na 30. odcinek programu „Doradca Smaku”, w którym zaprezentował danie kuchni arabskiej - kremowy, dobrze doprawiony hummus podany z polędwicą wołową, suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą. Smacznie i zdrowo!

Hummus z pikantną wołowiną

Składniki:
Czosnek - 4 ząbki
ciecierzyca ugotowana - 400 gramów
woda - 1/2 szklanki
oliwa - 6 łyżek
tahini pasta sezamowa - 4-5 łyżek
polędwica wołowa - 1/2 kilograma
czerwona cebula - 1 sztuka
sól morska do smaku
sałata rzymska - kilka liści
pita - 1 sztuka
cytryna - 1 sztuka
pomidory suszone - 4 sztuki
olej z suszonych pomidorów - 2 łyżki
natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:
Siekamy 2 ząbki czosnku, aby puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie rozcieramy nożem. Wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę oraz bulion z gotowania. Wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) – jeśli będzie taka potrzeba, na późniejszym etapie możemy dolać jej więcej. Dodajemy pastę sezamową tahini. Wsypujemy przyprawę do hummusu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Wołowinę kroimy w paseczki. Siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (3 łyżki). Podsmażamy przez około minutę, następnie powoli, małymi partiami, dodajemy polędwicę. Aby mięso nie stwardniało, smażymy je krótko. Mieszamy. Doprawiamy solą i chili pieprzem cayenne.

Podanie:
Sałatę układamy na talerz (możemy użyć również cykorii, chodzi o to, aby łatwo było nabrać hummus). Wykładamy cały hummus na środek naczynia. Na niego układamy mięso. Chlebek kroimy na małe, trójkątne kawałeczki. Cytrynę kroimy na ćwiartki. Oba dodatki rozkładamy wokół hummusu. Suszone pomidory siekamy i układamy na mięsie. Dodatkowo oblewamy je dwoma łyżkami oleju, w którym marynowane były pomidory. Dekorujemy posiekaną kolendrą.

Podpowiadamy:
Aby czosnek puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie prasujemy nożem.

Źródło: doradcasmaku.pl