‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 28 – indyjski dal z soczewicy

17 października Robert przygotował dla widzów TVN indyjski dal z soczewicy - wyśmienite jednogarnkowe danie wegetariańskie. W tym przepisie króluje brązowa soczewica, czosnek, cebula i pomidory doprawione kurkumą i garam masala. Daniu towarzyszy mango lassi – orzeźwiający koktajl z mango, jogurtu, mleka kokosowego i szczypty kardamonu. Pyszności!

Indyjski dal z soczewicy

Składniki:
Na dal:
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
pomidory - 2 sztuki
imbir starty - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 30 mililitrów
soczewica brązowa - 250 gramów
pomidor pelati - 200 gramów
bulion warzywny - 200 mililitrów
śmietana - 3 łyżeczki
chleb naan - 4 sztuki
natka pietruszki - 1 pęczek

Przyprawy Prymat do smaku:
kurkuma mielona
garam masala
sól morska

Na mango lassi:
Mango - 1 sztuka
pulpa z mango
mleko kokosowe - 200 mililitrów
jogurt naturalny - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:
Dal:
Kroimy kolejno czosnek, cebulę, paprykę i wyparzone pomidory bez skórki. Obieramy imbir łyżeczką, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgrzewamy w garnku olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa w takiej kolejności jak je kroiliśmy. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy z resztą składników. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy przyprawę garam masala i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Gotujemy 15 minut.

Mango lassi:
Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Miksujemy na wolnych, następnie szybkich obrotach przez minutę. Dodajemy pulpę, mleko kokosowe, jogurt naturalny, szczyptę kardamonu i ponownie miksujemy całość. (Jeżeli napój jest zbyt rzadki, zagęszczamy większą ilością jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego). Schładzamy.

Podanie:
Indyjski dal wykładamy na talerz. Na środek dodajemy 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany i dekorujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki (lub, jak wolicie, kolendry). Podajemy ze schłodzonym koktajlem mango lassi oraz z chlebkami pita.

Wskazówki:

Źródło: doradcasmaku.pl