‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 26 – kurczak Tandoori

We wtorek, 15 października, Robert zaproponował widzom TVN danie będące kwintesencja kuchni indyjskiej – kurczaka Tandoori. Kurczak zamarynowany w jogurcie, przecierze pomidorowym, czosnku i przyprawie garam masala. Życzymy smacznego i podpowiadamy, jak przygotować to aromatyczne danie.

Kurczak Tandoori

Składniki:
Marynata:
gęsty jogurt naturalny - 1/2 szklanki
przecier pomidorowy - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
czosnek - 2 ząbki
natka pietruszki - 1/2 pęczka
sok z 1/3 cytryny

udziec z kurczaka - 4 szt.
olej rzepakowy do smażenia - 3 łyżki

Sałatka:
ogórek zielony - 1 szt.
czerwona cebula - 1/2 szt.
sok z 1/3 limonki
kolendra - 1 pęczek
oliwa - 4-5 łyżek
sól morska - 1 szczypta

Do podania:
olej rzepakowy - 1 łyżka
chleb naan - 1 szt.

Do smaku:
przyprawa garam masala
papryka słodka mielona
pieprz zielony ziarnisty
sól morska

Sposób przygotowania:
Łączymy jogurt, przecier, olej i garam masala. Następnie dodajemy starty czosnek, sok z cytryny, drobno siekaną natkę pietruszki i przyprawiamy papryką słodką. Mięso marynujemy minimum godzinę. Kurczaki krótko podsmażamy (3-4 minuty) i pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.

Z ogórka przygotowujemy tagliatelle, cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sok z limonki oraz poszatkowaną kolendrę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i zmiażdżonym w moździerzu pieprzem zielonym. Mieszamy.

Niewielka ilością oleju smarujemy patelnią i podsmażamy na złocisty kolor chlebki naan.

Podanie:
Na talerz nakładamy kawałki kurczaka, oblewamy sosem. Do tego podajemy w miseczce sałatkę. Chlebek kroimy i układamy między kawałkami kurczaka.

Źródło: doradcasmaku.pl