‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 25 – sałatka lwowska ze śledziem

W poniedziałek, 14 października, Robert Sowa zaproponował widzom programu „Doradca Smaku” popularnego w Polsce śledzia, ale w nieznanym wydaniu. Sałatka lwowska to mieszanka śledzia, cebuli, jabłka, ogórka, buraka i kilku innych składników. Musicie spróbować!

Sałatka lwowska ze śledzia

Składniki:
Sałatka:
śledź bałtycki - 3 płaty
ogórki kwaszone - 3 szt.
cebula - 1 szt.
jabłko ze skórką (szara reneta) - 1 szt.
marchewka ugotowana - 1 szt.
ziemniaki ugotowane - 1 duży lub 2 małe
ugotowany burak - 1/2 szt.
borowiki - 50 g
masło - 2 łyżki
bułki - 2 szt.

Sos:
serek śmietankowy - 2 łyżki
musztarda rosyjska - 1 łyżka
miód wielokwiatowy - 25 ml
śmietana 22% - 50 ml

Posypka:
twaróg tłusty - 65 g
pomidory bez skóry - 1 szt.

Dekoracja:
kawior czerwony - 1 łyżeczka
szczypiorek - 2 gałązki

Przyprawy Prymat do smaku:
papryka słodka mielona
czarnuszka
sól morska

Sposób przygotowania:
Kroimy śledzia na duże kawałki (około 2 cm). Ogórki kwaszone kroimy w plasterki i dodajemy do śledzia. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków marchewki do dekoracji). Dodajemy gotowanego buraka pokrojonego w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski. Dodajemy grzybki (3 sztuki zostawiamy do dekoracji). Sałatki nie mieszamy!

Do szklanej miski wrzucamy 15-20 g serka śmietankowego. Dodajemy solidną łyżkę musztardy. Wlewamy miód. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Do smaku dodajemy słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do sałatki ze śledziem. Delikatnie rozsmarowujemy, mieszamy dwoma łyżkami. Chowamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.

Do czystej miski dodajemy tłusty twaróg wiejski krusząc go widelcem. Pokrojonego w kosteczkę pomidora razem z miąższem dodajemy do twarogu, nie mieszamy. Dodajemy czarnuszkę i sól morską, mieszamy bardzo delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.

Masło roztapiamy na rozgrzanej patelni. Połówki bułek kładziemy na patelnię z masłem (lekko dociskamy), aby wchłonęły tłuszcz. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni do schłodzenia.

Podanie:
Sałatkę wyjmujemy z lodówki. Nakładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Na wierzch dodajemy po jednej łyżeczce czerwonego kawioru. Dekorujemy dwoma malutkimi gałązkami szczypiorku. Na grzanki nakładamy „posypkę” z twarogiem, pomidorami i czarnuszką. Dekorujemy grzybkiem i marchewką.

Źródło: doradcasmaku.pl