‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 23 – placuszki z wędzoną makrelą

9 października, w 23. odcinku programu „Doradca Smaku” Robert zaprezentował danie kuchni rosyjskiej - ołady, czyli wytrawne placuszki, w wersji z wędzoną makrelą, kawiorem i sosem na bazie ziołowego serka.

Placuszki z wędzoną makrelą

Składniki:
Na placuszki:
Jaja - 3 sztuki
mąka gryczana - 5 łyżek
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 200 mililitrów
kawior czerwony - 50 gramów

Na sos:
serek kremowy - 100 gramów
śmietana 18% - 2 łyżki
kapary całe Smak - 5 gramów
szczypiorek - 10 gałązek
sól morska - 1 szczypta
wędzona makrela - 1 sztuka
cytryna - 1 sztuka

Do smaku:
sól morska - MŁYNEK Prymat
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek do dwóch szklanych misek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki mąki gryczanej. Dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli morskiej oraz maślankę, która doda kwasowości. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, mieszamy trzepaczką (ciasto powinno mieć gęstość ciasta do naleśników, może ciut gęściej). Jeżeli ciasto okaże się za rzadkie dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki gryczanej. Ciasto musi być gęste. Białka ubijamy mikserem do otrzymania sztywnej piany. Przelewamy ją do ciasta i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wykładamy ciasto łyżką formułując placuszki. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Gotowe placuszki ściągamy z patelni, aby się nie spaliły.

Do czystej szklanej miski wrzucamy kremowy ser, następnie śmietanę. Dodajemy kapary. Siekamy szczypiorek, wrzucamy do miski z sosem. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziołowy pieprz. Sos można schłodzić.

Wykrajamy ¼ ryby bez ości. Cytrynę rolujemy, kroimy na ćwiartki.

Podanie:
Na talerz wykładamy placuszki (kładąc jeden na drugim). Serek z kaparami i szczypiorkiem nakładamy do małych miseczek w zależności od ilości osób, kładziemy na talerzu z placuszkami. Dokładamy kawałek wędzonej makreli oraz ćwiartkę cytryny do zakwaszenia ryby. Na zakończenie dekorujemy czerwonym kawiorem oraz gałązkami szczypiorku.

Podpowiadamy: