‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 22 – wątróbka gęsia z jabłkami

We wtorkowym (8 października) programie „Doradca Smaku” Robert postawił na klasyk kuchni francuskiej - wątróbkę gęsią ze słodkimi dodatkami: karmelizowanymi jabłkami, figami i rodzynkami. Danie wygląda pięknie, a do tego jest naprawdę pyszne. Warto spróbować!

Gęsia wątróbka z jabłkami

Składniki:
Jabłko - 1 sztuka
suszone figi - 2 sztuki
rodzynki - 1 garść
miód wielokwiatowy – 2-3 łyżki
nalewka z pigwy - 1/2 szklanki
wątróbka gęsia - 1/2 kilograma
sól - 1 szczypta
pieprz czarny grubo mielony - 1 szczypta
masło 82% - 25-30 gramów

Przyprawy Prymat do smaku:
cynamon cały
goździki całe
sól morska MŁYNEK
Pieprz czarny MŁYNEK
pieprz czarny grubo mielony

Do podania:
Chałka - 1 sztuka
porzeczki czerwone - 1 gałązka
listki amarantusa - kilka sztuk

Sposób przygotowania:
Jabłko kroimy w plasterki, figi w paseczki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Wrzucamy owoce, dodajemy laskę cynamonu oraz rodzynki. Wlewamy miód wielokwiatowy i nalewkę. Przyprawiamy goździkami. Smażymy ok. 2 minut – jabłka mają się zarumienić, ale nie mogą się rozpadać.

Wątróbkę kroimy na grube plastry, które nacinamy. Mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Przyprawiamy solą. Wątróbki nie smażymy długo, 1-2 minuty. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści wyłączamy gaz, polewamy wątróbkę tłuszczem (bastowanie).

Chałkę kroimy w plastry. Wykładamy na nie kawałki wątróbki, następnie polewamy tłuszczem z patelni. Obok wykładamy owoce. Dekorujemy listkami amarantusa oraz porzeczkami.

Podpowiadamy!
Jabłka można skropić cytryną, aby nie ciemniały.
Bastowanie to smażenie na dużym ogniu w wysokiej temperaturze i polewanie mięsa tłuszczem.