Dzisiaj prezentujemy kurczaka duszonego z figami – danie, które Robert przygotował we wtorkowy wieczór, 1 października, w programie „Doradca Smaku”. To popularny u nas kurczak, ale w nieco innym wydaniu, bo duszony z figami, daktylami i rodzynkami, czyli na słodko. Kuchnia francuska w ciekawym, nieoczywistym wydaniu.
Kurczak duszony z figami
Składniki:
Kurczak:
piersi z kurczaka - 4 szt.
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
miód - 50 ml
Sos:
Czosnek - 2 ząbki
biała cebula - 1 szt.
suszone figi - 3 szt.
daktyle - 3 szt.
rodzynki - 1 garść
masło klarowane - 20 g
wino czerwone wytrawne - 3/4 szklanki
rosół z kury - 1/4 szklanki
puree ze świeżych pomidorów 250 g
migdały - 1 garść
cynamon mielony - 1 łyżeczka
Przyprawy Prymat do smaku:
papryka węgierska mielona
imbir mielony
rozmaryn suszony
cynamon mielony
chili pieprz cayenne
sól morska
Do dekoracji:
natka pietruszki - 1 gałązka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dodajemy kolejno do miski, mieszamy. Umytego wcześniej kurczaka wkładamy do marynaty, moczymy z każdej strony nie brudząc kostek. Odkładamy na chwilę, aby się zamarynował.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy czosnek w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę. Suszone figi kroimy wzdłuż w paseczki, daktyle zaś kroimy na połówki. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło klarowane, cebulę i czosnek. Mieszamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wytrawne czerwone wino, następnie odrobinę rosołu z kury. Mieszamy i gotujemy około 1-2 minuty. Po odparowaniu wina dodajemy purre z pomidorów, dokładnie mieszkamy. Do smaku dodajemy cynamon, mieszamy. Zamarynowaną pierś wykładamy od strony skóry na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy mięso z obu stron, aby skóra się wytopiła. Dodajemy sos z garnka, tak aby mięso było widoczne. Dusimy około 20minut. Dodajemy do mięsa figi tak, aby trafiły do sosu, następnie daktyle oraz kilka sztuk rodzynek. Dla chrupkości dodajemy migdały. Dla smaku przyprawiamy szczyptą soli. Dla ostrości dodajemy chilii pieprz cayenne.
Podanie:
Przekładamy kurczaka na talerz i dekorujemy gałązką natki pietruszki.
Warto wiedzieć! Kurczaka zaczynamy smażyć od strony skóry tak, aby wytopił się z niej tłuszcz. Zamiast daktyli możemy użyć suszonych śliwek, a zamiast rodzynek mechunkę.
Źródło: doradcasmaku.pl