‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku XI, odc. 17 – Pad Thai

Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej, które szybko zyskuje popularność w naszym kraju. Łączy w sobie wiele smaków kuchni orientalnej, jak olej sezamowy, kiełki sojowe, czy pasta z tamaryndu. Skorzystajcie z przepisu Roberta, który zaprezentował 30 września w programie „Doradca Smaku” i do dzieła!

Pad Thai

Składniki:
pierś z kurczaka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
tofu - 100 g
krewetki (oczyszczone) - 12 szt.
makaron ryżowy tagliatelle - 200 g
prażone orzeszki ziemne - 1 garść
kiełki sojowe - 1 garść
kiełki groszku cukrowego - 1 garść
tajska bazylia - kilka gałązek
jajka - 2 szt.
olej rzepakowy - 100 ml
olej sezamowy - 50 ml

Sos:
ostra czerwona papryczka - 1 szt.
limonka - 1/2 szt.
miód - 20 ml
sos rybny - 2 łyżki
pasta tamaryndowca - 2 łyżki

Do smaku:
kmin rzymski mielony
imbir mielony
kolendra cała
sól morska

Sposób przygotowania:
Pokrojoną w plasterki paprykę wrzucamy do miski. Limonkę rolujemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok bezpośrednio do miski. Dodajemy miód, mieszamy. Przyprawiamy kminem rzymskim. Wlewamy sos rybny oraz pastę z tamaryndu, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mielony imbir, mieszamy.

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, natomiast czosnek w plastry. Ścieramy tofu na tarce o grubych oczkach.

Wbijamy jajka do miski, ubijamy (napowietrzamy, aby omlet usmażył się równomiernie). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz jedną łyżkę oleju sezamowego. Wylewamy z miski na patelnię rozbite jajka, lekko rozprowadzamy. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Gotowy omlet zawijamy w rulon i kroimy w paseczki.

Na drugą patelnię wylewamy trzy łyżki oleju rzepakowego i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone mięso, podsmażamy z dwóch stron. Dorzucamy na patelnię oczyszczone krewetki. Dodajemy posiekany wcześniej czosnek i smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy świeżo ugniecione w moździerzu ziarna kolendry, mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy, aby przeszedł smakami. Dodajemy omlet i starte wcześniej tofu. Dorzucamy na patelnię kilka sztuk prażonych orzeszków, małą garstkę kiełków sojowych oraz kilka kiełków słodkiego groszku. Polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem, mieszamy łącząc wszystkie składniki.

Podanie:
Przygotowany Pad Thai wykładamy na talerz. Posypujemy krojoną tajską bazylią.

Warto wiedzieć! Kiedy ubijamy jajka na omlet, napowietrzamy je, dzięki czemu omlet osmaży się równomiernie.

Źródło: doradcasmaku.pl