W środę, 6 marca, Robert Sowa pokazał, jak przygotować rosyjskie bliny gryczane. Jako dodatek zaproponował dip na bazie kwaśnej śmietany z pomidorami, świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem, Danie można również wzbogacić odrobiną czerwonego kawioru.
Takie bliny to idealna propozycja na imprezę i zakąskę. Smacznego!
Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem
Składniki:
Bliny:
300 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml maślanki
100 ml oleju rzepakowego
50 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat
1 łyżeczka czerwonego kawioru
Szczypiorek do dekoracji
Dip:
4 rzodkiewki
1 pomidor
1 pęczek szczypiorku
180 g śmietany 18%
Pieprz biały Prymat do smaku
Sól morska - MŁYNEK Prymat
Papryka ostra mielona To Naturalne Prymat
Sposób przygotowania:
Bliny: do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną. Wbijamy jaja, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wlewamy 150 ml maślanki i całość miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze około 100 ml maślanki. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy białym pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok na 10–15 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki okrągłe bliny. Smażymy z dwóch stron około 2–3 minut do uzyskania złocistego koloru. Bliny wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy tłuszcz. Na talerzu układamy bliny, z boku nakładamy dip. Na dip nakładamy czerwony kawior. Dekorujemy szczypiorkiem.
Dip: rzodkiewki i szczypiorek siekamy, pomidor kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kwaśną śmietanę, dodajemy rzodkiewkę, pomidory, szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy. Doprawiamy solą morską i jeszcze raz mieszamy.
Źródło: DoradcaSmaku.pl