‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 1 – mule po prowansalsku

4 marca, w pierwszym odcinku X edycji programu "Doradca Smaku" Robert zaprezentował widzom TVN inspirowane kuchnią francuską mule po prowansalsku. Świeże mule są duszone w sosie z masła, białego wina z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Do tego można podać chrupiącą bagietkę z serem roquefort. Świeża natka pietruszki ożywi całe danie! Mule po prowansalsku mogą być propozycją na wykwitną kolację.

Mule po prowansalsku

Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/3 pora
2 pomidory malinowe
150 g masła
500 g muli
1 pęczek natki pietruszki

Bagietka z serem roquefort:
1 bagietka
200 g sera roquefort
4-5 łyżeczek oliwy

Do smaku:
kurkuma mielona Prymat
zioła prowansalskie Prymat
pieprz biały mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry bądź rozgniatamy, por siekamy. Sparzone i obrane ze skóry pomidory kroimy w łódeczki i wykrawamy miąższ. Część bez miąższu kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy duży garnek, wkładamy 100 g masła i roztapiamy. Dodajemy cebulę, pora i czosnek, podsmażamy mieszając. Doprawiamy kurkumą. Wlewamy białe wino, pozostawiamy na 2 minuty, by wino odparowało. Dodajemy mule, mieszamy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, całość mieszamy i przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 20–30 minut. Dodajemy pomidory i 50 g masła. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy. Drobno siekamy pietruszkę i dodajemy do muli. Wszystko razem delikatnie mieszamy, poruszając garnkiem. Za pomocą durszlakowej łyżki wyciągamy mule i przekładamy do głębokiego talerza.
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą, ser roquefort kładziemy na bagietkę. Bagietkę  przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-6 minut. Po upływie czasu wyciągamy na blachę. Mule podajemy z bagietką.

Źródło: DoradcaSmaku.pl