‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 9 – podudzia kurczaka po włosku

W poniedziałek, 17 września, w dziewiątym odcinku programu „Doradca Smaku” Robert Sowa przygotował podudzia z kurczaka po włosku. Macie ochotę ich spróbować? Nie ma sprawy, oto przepis. Smacznego!

Podudzia kurczaka po włosku

Składniki:
8 podudzi z kurczaka zagrodowego
Marynata:
2 łyżki słodkiej papryki Prymat
½ szklanki oleju rzepakowego
3 łyżeczki musztardy czeskiej Prymat
2 łyżki syropu klonowego

1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów Smak
3 łyżki kaparów całych Smak
15 czarnych oliwek Smak
2 szklanki rosołu z kury
400 ml pomidorów pelati
Do dekoracji: kilka listków świeżej bazylii, kilka plastrów parmezanu
Do smaku: sól morska w młynku, pieprz czarny mielony, oregano suszone Prymat

Sposób przygotowania:
Osuszone podudzia z kurczaka nacieramy połączonymi wszystkimi składnikami marynaty. Marynujemy ok. 30 minut.
W garnku na rozgrzanym oleju smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Do miski po podudziach wlewamy rosół i mieszamy z pozostałą marynatą robiąc zalewę. Podudzia do połowy zalewamy bulionem i dusimy.
Na patelni na oleju smażymy cebulę i posiekany czosnek, które następnie dorzucamy do garnka. Kolejno dodajemy oliwki, kapary, pomidory pelati i suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy na wolnym ogniu około ½ godziny.

Tak przygotowane podudzia podajemy posypując parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.