We wtorek, 18 września w programie "Doradca Smaku" Robert Sowa przygotował placki ziemniaczane z twarożkiem i wędzonym pstrągiem. Macie na nie ochotę? Nic prostszego! Drukujcie przepis, biegnijcie do sklepu na zakupy, a potem kilkadziesiąt minut w kuchni i gotowe :)
Placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem
Składniki na 1-2 porcje:
1 ziemniak
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki płatków owsianych
1 jajko
200 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
3 łyżki tłustego twarogu
1 pęczek szczypiorku
1 wędzony pstrąg
1 łyżeczka czarnego kawioru z jesiotra
1 cytryna
2-3 liście świeżej bazylii
Do smaku: przyprawa do ziemniaków Prymat, czarnuszka, sól morska w młynku, pieprz ziołowy Prymat
Sposób przygotowania:
Ziemniaka ścieramy na tarce (na małych i większych oczkach). Odciskamy sok z ziemniaka, dodajemy otręby pszenne, płatki owsiane i jajko. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków Prymat i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy placki z dwóch stron.
Na ręczniku papierowym układamy usmażone placki.
W misce umieszczamy kwaśną śmietanę oraz 2 łyżki twarogu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do śmietany oraz twarogu, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, a następnie całość mieszamy.
Pstrąga obieramy ze skóry, wykładamy filety, usuwamy głowę i ogon.
Cytrynę kroimy na ósemki i usuwamy pestki.
Na usmażony, odsączony z tłuszczu placek nakładamy doprawiony twaróg oraz filet z pstrąga, następnie układamy na talerzu. Łyżkę twarogu nakładamy dodatkowo na talerz. Z boku talerza kładziemy 2 kawałki cytryny. Wierzch twarogu posypujemy czarnuszką.
Na filet z pstrąga nakładamy kawior, dekorujemy listkiem świeżej bazylii.