‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 7 – zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami

12 września - kolejny, 7 odcinek programu "Doradca Smaku". Tym razem Robert zaproponował przepis inspirowany kuchnią grecką. Szpinak, zielone i czarne oliwki, suszone pomidory i orzeszki pinii zapiekane w cieście filo. Pyszne danie podane z sałatką z pomidorów ze świeżymi ziołami jest propozycją, która idealnie sprawdzi się na lunch lub kolację z przyjaciółmi.

Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
5 suszonych pomidorów z czosnkiem Smak
100 ml oliwy
3 łyżki czarnych oliwek Smak
3 łyżki zielonych oliwek Smak
1 łyżka orzeszków piniowych
3 garście szpinaku
1 op. Kwaśnej śmietany
2 jajka
200 g sera gouda
1/3 kostki masła
4 płaty ciasta filo
Do smaku: papryka ostra, gałka muszkatołowa mielona, sól morska w młynku, pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na duże kawałki.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę, smażymy czosnek, cebulę i suszone pomidory. Doprawiamy papryką ostrą. Dodajemy zielone i czarne oliwki, kapary, orzeszki pinii oraz liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Do oddzielnej miski wkładamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą morską i pieprzem czarnym. Całość mieszamy, wsypujemy 100 g startego sera.
Rondel rozgrzewamy, wkładamy masło i roztapiamy. Formę do zapiekanki smarujemy roztopionym masłem. W formie układamy warstwę ciasta filo, smarujemy masłem, czynność powtarzamy trzykrotnie (ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy z wierzchu masłem).
Do formy przekładamy przygotowany farsz i zalewamy śmietaną. Zawijamy ciasto filo do środka (tak, by przykryło całą powierzchnię formy). Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy 100 g startego sera. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w 180°C w trybie termoobiegu.

Źródło: doradcasmaku.pl