‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 6 – zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami

We wtorkowy wieczór, 11 września, Robert zaprezentował w programie "Doradca Smaku" kolejne ze swoich ulubionych dań. Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami - smaczne, łatwe do przygotowania i zdrowe. Jesteśmy pewni, że Wam również zasmakują.

Zapiekane jajka z soczewicą i pomidorami

Składniki:
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 plastry wędzonego boczku
50 ml oleju rzepakowego
60 g soczewicy
300 g pomidorów pelati
15 g kaparów całych Smak
80 g oliwek czarnych Smak
1 kabanos
1 pęczek natki kolendry
2 jajka
6 grzanek
1 pęczek szczypiorku
Do smaku: kmin rzymski mielony, słodka papryka, sól morska w młynku, czarny pieprz mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Z boczku kroimy 3 plastry, odkrawamy twardą skórkę, następnie kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy boczek, podsmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory pelati, marynowane kapary, doprawiamy papryką słodką, solą morską i pieprzem czarnym. Oliwki siekamy i dodajemy, mieszamy. Kabanosa kroimy w plastry i dodajemy do reszty składników. Kolendrę siekamy i dodajemy. Całość mieszamy.
Do dwóch oddzielnych misek wbijamy po jednym jajku. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w trybie termoobiegu. Do dwóch oddzielnych kokilek wkładamy masę z soczewicy, pomidorów, boczku i kabanosów. Wlewamy jajka, doprawiamy pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na czas około 10 minut. Wyciągamy. Kokilki kładziemy na talerz. Z boku talerza układamy grzanki, po jednej grzance wkładamy do środka kokilek. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim jajka.

Źródło: doradcasmaku.pl