‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 39 – duszone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami

W środowy wieczór, 7 listopada, w kolejnym odcinku programu "Doradca Smaku" Robert zaproponował widzom delikatne żeberka wieprzowe z garścią warzyw i suszonych owoców. Pyszne i sycące danie dla wielbicieli duszonych mięs. Życzymy smacznego!

Duszone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
100 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 marchewki
1 seler naciowy
100 g mąki
30 g suszonych moreli
30 g suszonych śliwek
20 g suszonych jabłek
20 g rodzynek
700 ml rosołu
400 ml czerwonego wina
130 ml oleju
4 łyżeczki chrzanu z żurawiną
4 liście laurowe
Kilkanaście ziaren ziela angielskiego
1 pęczek szczypiorku

Do smaku:
ziele angielskie Prymat
rozmaryn suszony Pryma
sól morska młynek Prymat
pieprz czarny młynek Prymat

Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewki kroimy w grubsze plastry. Seler naciowy siekamy. Boczek kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy boczek i podsmażamy. Dodajemy cebulę z czosnkiem, mieszamy i smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy marchewkę, seler naciowy i liście laurowe.
Żeberka dzielimy na porcje, krojąc na kawałki po każdej kości. Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Oprószamy mąką z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i smażymy żeberka z obu stron. Przekładamy do garnka z warzywami. Dodajemy suszone owoce: morele, rodzynki, śliwki, jabłka. Wlewamy czerwone wino i rosół z kury (żeberka powinny być przykryte). Doprawiamy do smaku rozmarynem, dodajemy kilkanaście ziaren ziela angielskiego, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny.
Żeberka podajemy na talerzach wraz z warzywami i owocami. Połowę szczypiorku siekamy i posypujemy danie. Pozostałym szczypiorkiem dekorujemy każdą porcję. Serwujemy z chrzanem żurawinowym.