‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku TVN, odc. 38 – mini sernik z prażonymi jabłkami i jeżynami

6 listopada, we wtorkowym "Doradcy Smaku" było bardzo słodko :) Robert Sowa zaproponował bowiem delikatny domowy sernik z prażonymi jabłkami i jeżynami. Deser prezentuje się pięknie i mamy przecieki, że również świetnie smakuje. To chyba wystarczający pretekst, żeby spróbować.

Mini sernik z prażonymi jabłkami

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/3 kostki masła
2 jajka
¾ szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
300 g jeżyn
70 ml miodu
3 łyżki jabłek prażonych Smak
3 łyżki herbatników czekoladowych
100 g lodów waniliowych
30 g cukru pudru
Kilka listków mięty
1 op. cukru z prawdziwą wanilią Prymat
500 g sera twarogowego śmietankowego

Do smaku:
przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
sól morska młynek Prymat

Dodatkowo:
300 g białej fasoli do obciążenia ciasta podczas pieczenia

Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach 20x11 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto wystające poza blachę zawijamy do środka. Spód nakłuwamy widelcem, wysypujemy białą fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C w trybie termoobiegu.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy. Dodajemy budyń i twaróg śmietankowy sernikowy, miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej, śmietanę, ponownie miksujemy.
Z piekarnika wyciągamy ciasto i zdejmujemy fasolę. Odstawiamy do ostygnięcia.
W rondlu roztapiamy pozostałą część masła, dodajemy jeżyny, wlewamy miód, doprawiamy przyprawę do grzanego wina i piwa. Owoce karmelizujemy przez chwilę.
Na ciasto wlewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Upieczone ciasto dzielimy na kawałki (mini serniki) za pomocą ringu lub tradycyjnie kroimy nożem. Na każdy kawałek wykładamy jabłka prażone, obok wysypujemy herbatniki czekoladowe oraz skarmelizowane jeżyny. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy z lodami waniliowymi.