Zupa z białej fasoli z wędzonką i majerankiem jest wszystkim znana… A co powiecie na zupę krem z fasoli z salsą i paluszkami grissini? To propozycja, którą Robert Sowa zaprezentował w 37 odcinku programu "Doradca Smaku" wyemitowanym w poniedziałek, 5 października. Ta zupa będzie idealna na chłodne jesienne dni. Mamy nadzieję, że spróbujecie popularnej fasolówki w nowej odsłonie. Smacznego!
Zupa krem z białej fasoli z salsą
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 por
110 ml oleju
2 pietruszki
3 ziemniaki
300 g białej fasoli z puszki
1 litr rosołu z kury
30 g pomidorów suszonych z ziołami Smak
30 g oliwek zielonych Smak
20 g oliwek czarnych Smak
20 g kaparów całych Smak
2 łyżeczki musztardy miodowej Prymat
Kilka gałązek świeżej bazylii
250 ml śmietany 36%
150 g pestek słonecznika
6 paluszków grissini
Do smaku:
ziele angielskie mielone Prymat
gałka muszkatołowa cała Prymat
Pieprz kolorowy młynek Prymat
sól morska młynek Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w pióra. W dużym garnku rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy czosnek, cebulę, por. Podsmażamy. Pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, doprawiamy zielem angielskim. Następnie dodajemy białą fasolę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską, wlewamy rosół z kury. Zostawiamy do zagotowania. Gotujemy przez 10-15 minut do ugotowania ziemniaków.
Suszone pomidory, oliwki zielone i czarne oraz kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy ok. 10 ml oleju oraz musztardę miodową, mieszamy. Trzy gałązki bazylii siekamy, dodajemy do salsy i mieszamy. Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
Zupę nalewamy do talerzy. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Nakładamy po 1 łyżce salsy i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z paluszkami grissini.