1 listopada, w 36 odsłonie dziewiątego sezonu programu "Doradca Smaku TVN" Robert postawił na coś słodkiego - torcik mascarpone z malinami. Przepyszny, a jednocześnie łatwy do przygotowania, czyli propozycja idealna :)
Torcik z mascarpone i malinami
Składniki na 2 porcje:
3 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki sera mascarpone
50 ml likieru mleczno-kawowego
10 biszkoptów
70 g malin
70 g jeżyn
70 ml miodu
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
4 łyżki czekoladowych herbatników
Kilka listków świeżej mięty
1 opakowanie Cukru z prawdziwą wanilią Prymat
Do smaku: Kardamon mielony, Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania
Do miski wybijamy 3 żółtka. Do żółtek dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy ser mascarpone, doprawiamy chili pieprzem cayenne, całość miksujemy na gładką masę.
Likier mleczno-kawowy wlewamy do oddzielnej miseczki. Biszkopty kroimy na połówki, każdy kawałek maczamy w likierze i układamy na dnie oraz dookoła ringu.
Krem z serka mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do ringu wyłożonego biszkoptem, dodając w trakcie do środka po 2-3 maliny i jeżyny.
Na talerzu kładziemy papier do pieczenia, na nim kładziemy torcik i wkładamy go do lodówki na 20 minut.
Pozostałe maliny i jeżyny przekładamy na rozgrzaną patelnię. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy miód, białe wino i karmelizujemy. W trakcie doprawiamy do smaku kardamonem, dodajemy masło, mieszamy.
Na talerz wysypujemy pokruszone herbatniki czekoladowe. Torcik wyciągamy z lodówki, delikatnie ogrzewamy w dłoniach i wyciągamy z ringu. Kładziemy na herbatnikach, na środek torcika oraz na boki talerza wykładamy skarmelizowane owoce. Wierzch deseru dekorujemy listkami świeżej mięty.