‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 5: zapiekane jajka z kozim serem

29 maja w kolejnym odcinku programu "Doradca Smaku express" Robert przygotował jajka zapiekane w kokilkach z kozim serem. Spróbujcie koniecznie - są naprawdę pyszne.

Zapiekane jajka smakują wyjątkowo w każdej postaci! Najczęściej zajadamy się nimi na śniadanie, ale możemy też przygotować je na przystawkę lub kolację. Robert zdradza kilka trików, dzięki którym zachwycicie rodzinę i znajomych prostym, ale smacznym połączeniem zaledwie kilku składników.

Jajko, wiejska szynka, pomidor i kozi ser - a wszystko w towarzystwie prażonych pestek słonecznika i dyni oraz aromatycznego sosu. Smacznego!

Pamiętajcie! Cukinia tarta na tarce odda więcej smaku. Z kolei zapiekanie frittaty w formie zamiast na patelni da finalnie lepszy efekt.

 

ZAPIEKANE JAJKA Z KOZIM SEREM

Składniki:
12 plastrów wiejskiej szynki
4 plastry pomidorów malinowych
½ pęczka sparzonych i ugotowanych szparagów
4 jajka wiejskie
100 g sera koziego
Masło do wysmarowania foremek
Do smaku: Sól morska, Pieprz kolorowy, Oregano Prymat

Sos:
4 łyżki oliwy
4 łyżki wody
1 garść prażonych pestek dyni
1 garść prażonych pestek słonecznika
1 łyżka Kaparów Smak
3 posiekane Suszone pomidory Smak
Sos sałatkowy grecki Prymat
Sok z ½ cytryny
Kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
4 kokilki wysmarować masłem, dno wyłożyć plasterkami szynki. Ułożyć po jednym plasterku pomidora oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (wcześniej ugotowane). Na tarce zetrzeć ser kozi, przyprawić oregano. Na koniec wbić do każdej kokilki jajko (uważając, żeby żółtko się nie rozpadło), doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Kokilki wstawić do naczynia żaroodpornego i zalać gorącą wodą tak, żeby woda sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Przygotować sos: połączyć w słoiku wodę z oliwą, sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, kapary, sos grecki, uprażone pestki dyni i słonecznika. Na koniec dodać posiekaną świeżą bazylię.

Źródło: doradcasmaku.pl