‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 3: pikantne krewetki z chorizo

22 maja - kolejna odsłona Doradcy Smaku express na antenie TVN. Robert Sowa kontynuuje wątek hiszpański i zaprasza na pikantne krewetki z chorizo.

Chorizo, to tradycyjna hiszpańska kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Odznacza się charakterystycznym pikantnym smakiem oraz wyrazistym zapachem. Uwielbiana w Hiszpanii, ale doceniana także poza jej granicami. Spróbujcie użyć jej do przygotowania krewetek.

Robert Sowa podpowiada, co zrobić, aby chorizo było bardziej pikantne (to oczywiście propozycja dla miłośników bardzo ostrych smaków :) oraz podpowiada, czym warto doprawić danie, aby było bardziej aromatyczne. Spróbujcie koniecznie - poniżej podpowiedź z czego i jak przygotować to danie. Smacznego!

Pikatne krewetki z chorizo

Składniki:
20 oczyszczonych krewetek
100 g kiełbasy chorizo
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
1 duży pomidor
½ posiekanego pęczku bazylii
2 grzanki
Kapary Smak
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Papryka wędzona słodka mielona, Imbir mielony Prymat

Sposób przygotowania
Przygotowujemy pomidora concasse: pomidora parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę.
Chorizo kroimy w paseczki i podgrzewamy na patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Podsmażone przekładamy do miski.
Na wytopionym tłuszczu smażymy krewetki z obu stron do zrumienienia. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku imbirem.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz chorizo z miski. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pomidory concasse, oraz masło. Doprawiamy do smaku papryką wędzoną, solą i pieprzem czarnym. Pod koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię i kapary. Całość mieszamy.
Podajemy w głębokim talerzu z listkami bazylii i ciepłymi grzankami np. z bagietki.

Źródło: doradcasmaku.pl