‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku express, odc. 12: Ceviche z łososia z awokado

W 12 odcinku programu "Doradca Smaku express" Robert Sowa przygotował idealną na letnie dni przystawkę pochodzącą z Ameryki południowej - ceviche, czyli orzeźwiającą sałatkę z marynowaną rybą morską z dodatkiem awokado, melona i granatu.

Ceviche to bardzo oryginalna jak dla naszej strefy klimatycznej potrawa, która idealnie sprawdza się w roli przystawki. To rodzaj sałatki z surową rybą morską marynowaną w soku z cytrusów. Dzięki zawartym w soku cytrusów naturalnym kwasom, kawałki ryby ulegają ścięciu – „gotują się na zimno”. Brzmi ciekawie? Skorzystajcie zatem ze wskazówek mistrza, które pomogą w przygotowaniu tej oryginalnej sałatki.

Szykując się do przygotowania ceviche należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość ryby, którą chcemy wykorzystać. Sprawdźmy, czy nie ma mętnych oczu i czy skrzela są odpowiednio ukrwione. Rybę dobrze jest pokroić na równe kawałki, dzięki czemu białko zetnie się równomiernie we wszystkich kawałkach w momencie zetknięcia się z sokiem z limonki lub cytryny. Pamiętajmy także o przyjętej zasadzie zachowania odpowiednich proporcji ryby w stosunku do soku z cytrusów. Powinno być to mniej więcej 150 ml soku na 500 g ryby.

Mając już bazę, czyli zamarynowaną w soku z cytrusów (najczęściej jest to limonka, ale może być też cytryna lub pomarańcza) rybę, możemy przejść do wyboru składników. Ceviche z reguły podaje się z awokado, pomidorami, papryką, selerem naciowym, świeżymi ogórkami, a także owocami: pomarańczami, melonem lub mango. Następnie dodaje się pikanterii - np. doprawiając chili, a na końcu wieńczy świeżo siekaną kolendrą. Pamiętajmy jednak, że to tylko propozycje i możemy dowolnie zmieniać składniki, dopasowując skład sałatki do własnego gustu kulinarnego.

Ceviche najlepiej podać zaraz po przygotowaniu, dzięki czemu sałatka zachowa świeżość oraz piękne kolory zawartych w niej składników. Ta pochodząca z Ameryki Południowej przystawka doskonale sprawdzi się na letnie, rodzinne imprezy, czy wieczorne spotkania ze znajomymi.

Robert Sowa przygotował z kolei wariację na temat ceviche z łososiem i awokado w sosie miodowo-musztardowym. Życzymy smacznego!


Ceviche z łososia z awokado

Składniki:
400 g filetu z łososia ze skórą
1 awokado
1 melon gallo
1 czerwona cebula
Ogóreczki konserwowe Smak
1 owoc granatu
1 pęczek kolendry
Do smaku: Chili pieprz cayenne Prymat

Sos:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka Musztardy delikatesowej Prymat
3 łyżki sosu sojowego

Do smaku: Sól morska Prymat
Do dekoracji: 100 g prażonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:
Łososia filetujemy i pozbawiamy resztek ości. Kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Melona obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki i kroimy w kostkę.
Ogóreczki (kilka sztuk) kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do łososia. Granata kroimy na pół, wyjmujemy ziarna i dodajemy. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy chili pieprzem cayenne.
Przygotowujemy sos. W słoiku łączymy oliwę, miód, sos sojowy, sok z cytryn, musztardę delikatesową i doprawiamy solą. Słoik zakręcamy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z łososiem i mieszamy.
Porcje ceviche posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i listkami kolendry.
Jeśli chcemy, aby biało zawarte w rybie w pełni uległo ścięciu, należy zwiększyć ilość soku z cytryny (3 cytryny to ok. 150 ml soku) i odczekać minimum kilkanaście minut.

Źrodło: DoradcaSmaku.pl