‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Anna Kalata w kuchni Roberta Sowy

 

Jak zrzucić 38 kilogramów i zachować na długo nowe, piękne i szczupłe ciało? Idealny sposób znalazła Anna Kalata - była minister pracy i polityki społecznej, uczestniczka 12 edycji "Tańca z Gwiazdami". Anna zaprezentowała swoje umiejętności kulinarne u boku Roberta Sowy i okazało się, że wspomogła gospodarza kącika kulinarnego nie tylko swym wdziękiem, ale i talentem.

Zdjęcie: Diana Domin/ East News; źródło DD TVN

Menu nawiązywało tego dnia do sezonu jesiennego, a znalazły się w nim między innymi warzywa i  grzyby. Robert Sowa z nieocenioną pomocą Anny Kalaty przygotował tym razem zupę z kurek aromatyzowaną oliwą truflową z pieczonym sandaczem i koperkiem oraz indyka w pomidorach z oliwkami. Zachęcamy do przygotowania dań i życzymy smacznego!

 

 

ZUPA Z KUREK Z SANDACZEM I ŚWIEŻO SIEKANYM KOPERKIEM

Składniki dla 4 osób:
400 g pokrojonego w kostkę fileta z sandacza bez skóry
2 l bulionu warzywnego Kucharek
1 op. (100 g) włoszczyzny suszonej Kucharek
100 ml białego wina
Sok z cytryny do smaku
400 g świeżych kurek
2 pokrojone w kostkę cebule
4 ząbki czosnku
100 ml śmietany 36%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
Świeży koperek do dekoracji 

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z masłem podsmażyć cebulę, czosnek i kurki, dodać białe wino, gotować 10 minut, a następnie dodać je do gotującego się bulionu. Dodać suszoną włoszczyznę, a po 15 minutach również cytrynę i śmietanę. Zupę doprawić do smaku Kucharkiem Gold i pieprzem, co wzbogaci smak potrawy. Do tak przygotowanej aromatycznej zupy dodać sandacza i świeżo siekany koperek. Całość gotować kolejne 10 minut i podawać.

 

 

INDYK W POMIDORACH Z CZARNYMI I ZIELONYMI OLIWKAMI

Składniki dla 4 osób:
1 kg podudzi z indyka bez skóry
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
300 g umytych i osuszonych borowików
2 pokrojone w kostkę cebule
1 słoiczek pokrojonej w paski marynowanej papryki Smak
400 ml pomidorów pelati
500 ml bulionu z kurczaka Kucharek
4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
200 g cieciorki
100 g zielonych oliwek Smak
100 g czarnych oliwek Smak
100 g suszonych pomidorów Smak
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
Kwaśna śmietana
Świeżo siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Umyty i oczyszczony udziec z indyka pokroić na duże kawałki, zamarynować w  oliwie, pikantnej przyprawie do kurczaka i czosnku, odstawić na 2-4 godziny. Tak przygotowane mięso obsmażyć na złoty kolor, dodać cebulę i borowiki, gotować 10 minut i wlać bulion. Następnie dodać pomidory, czarne i zielone oliwki, paprykę i suszone pomidory. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości. Przed podaniem dodać cieciorkę i doprawić do smaku Kucharkiem Gold.
Danie podawać z ryżem lub kaszą kuskus , kwaśną śmietaną i świeżo siekaną natką pietruszki.